biznis
0

Delta novi vlasnik VF komerca?

Sarajevo-x.com
Prodaja VF komerca hrvatskom Agrokoru okončana je jučer u Zagrebu. O posljedicama ove prodaje na bh. privredu razgovarali smo sa Mirsadom Mešanović iz Privredne komore FBiH.

Mešanović nije mogla govoriti o konkretnim posljedicama koje bi mogle zadesiti BiH zbog prodaje VF komerca, ali je ukazala na to da je moguće da dešavanja u našoj ekonomije imaju veze sa Srednjoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA) koji je naša država nedavno potpisala.

„Ugovori o slobodnoj trgovini ubit će domaću proizvodnju. Svi hoće da uvoze, a naša primarna proizvodnja umire“, naglasila je Mešanović te dodala da smatra da se trebaju osloboditi carine sve sirovine i repromaterijali koji se ne proizvode u BiH jer zbog toga naši proizvodi ne mogu biti konkurenti sa hrvatskim. Naime, bh. proizvođači plaćaju carine na sirovine, a Hrvatska to ne plaća te su njihovi proizvodi zbog toga jeftiniji.

Da li će prodaja VF komerca negativno utjecati na bh. privredu, ostaje da se vidi. U prošlosti su se dešavali još neki dogovori o saradnji između domaćih i stranih biznismena. Prvenstveno dogovor između srbijanske Delte i Avaza. Možda se čini da to nema veze sa prodajom VF komerca, ali ako budemo dovoljno strpljivi, možda u skoroj budućnosti Delta preuzme VF komerc s obzirom da je već u poslovnoj saradnji sa Agrokorom.

Naime, na portalu biznis.ba 08.09.2006. godine objavljena je vijest da će „koncern Agrokor i najveća srbijanska kompanija Delta Holding, koje su nedavno sklopile ugovor o strateškom savezu, za dva mjeseca početi graditi najveće regionalne tvornice kafe u Srbiji. Izjavila je to potpredsjednica Delta Holdinga Ivana Veselinović. U izjavi za beogradsku Politiku vlasnik Agrokora Ivica Todorić nije isključio ni spajanje u jednu kompaniju ili, na primjer, zajednički izlazak na neku od stranih burzi. Agrokor i Delta najavljuju proširenje suradnje i zajednička ulaganja na lokalnim, ali i izlazak na internacionalan tržišta.“

Iz ovoga proizlazi mogućnost spajanja Agrokora i Delte u jednu komapniju. Kako je Avaz novi Deltin poslovni partner, možda on postane novi suvlasnik VF komerca. Bilo kako bilo, nama ostaje da pratimo razvoj oko prodaje bh. kompanija, stranim ulaganjima i novim poslovnim subjektima i da se nadamo da će zaposlenici u ovim koncernima inkasirati neku korist od svega toga.