{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija BiH na sastanku Ministarskog vijeća u Crnoj Gori

F
29.6.2007. u 14:42
0
0
Delegacija BiH na sastanku Ministarskog vijeća u Crnoj Gori
0
Delegacija BiH na sastanku Ministarskog vijeća u Crnoj Gori
Podgorica
Delegacija BiH predvođena ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodanom Puhalcem učestvuje na sastanku Ministarskog vijeća u Crnoj Gori. Ministar Puhalac je u svom obraćanju iznio razloge zbog kojih BiH nastoji ojačati svoju poziciju u energetskoj zajednici.
"S Ugovorom o uspostavi energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope BiH vidi priliku za ekonomski prosperitet kroz plasman svojih značajnih raspoloživih energetskih potencijala pod povoljnim uslovima. S razvojem sektora u skladu s akijem Evropske unije vidimo priliku za privlačenje stranih investicija kojima ćemo obezbijediti sigurno snabdijevanje naših građana s energijom i ostvariti viškove " istakao je Puhalac.

Taj ugovor, kako je dodao, nama znači i više, s obzirom na to da je to naš prvi ugovor s Evropskom unijom koji nam omogućava pridruživanje energetskom tržištu Evropske unije i prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Puhalac je istakao da je naš ključni cilj izgradnja zakonodavstva kompatibilnog praksi Evropske unije i da postizanje tog cilja vidimo u daljem razvoju regionalne integracije što će doprinijeti većem stepenu razmjene u okviru regiona, većoj konkurenciji i dotoku stranih investicija.

Kako je saopćeno iz Kabineta ministra Puhalca, današnji ministarski sastanak organizovan je povodom obaveza koje imaju rok implementacije 1.juli, odnosno godina dana nakon stupanja Ugovora na snagu.

To su - Implementacija direktiva 2003/54/EC o zajedničkim pravilima rada internog tržišta električne energije i 2003/55/EC o zajedničkim pravilima rada internog tržišta gasa; Dostava plana implementacije direktive 2001/77/EC o promociji korišćenja obnovljivih izvora energije i direktive 2003/30/EC o promociji upotrebe biogoriva u transportu; Dostava Izjava o sigurnosti snabdijevanja (u toku je izrada kojom koordinira MSTEO).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: