Odluka entiteta
60

Dedić: Uputit ćemo inicijativu Vijeću ministara da zabrani izvoz drveta iz BiH na dvije godine

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je kako su u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijeli odluku da podnesu inicijatvu Vijeću ministara da se zabrani izvoz drveta iz BiH na dvije godine. Vlada FBiH danas je usvojila ovaj prijedlog.

Dedić je istakao kako je formirana radna grupa koju su činili predstavnici enitetskih ministarstava energetike, rudarstva i industrije, privrednih komora oba entiteta te predstavnika drvoprerađivača. Osnovni cilj je, kako Dedić kaže, zaštita prirodnog resursa domaće drvoprerađivačke industrije.

"Već godinama se drvoprerađivači u oba entiteta žale na nedostatak sirovine. Godinama se iz naše zemlje većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci. Umjesto da proizvodimo domaći namještaj, rasprodajemo naše prirodne resurse", rekao je Dedić.

Istakao je kako je ovaj problem posebno izražen otkad su mjere ograničenja izvoza drveta uvele zemlje u regiji (Hrvatska, Crna Gora i Albanija).

"Ne može se nadoknaditi nedostatak sirovine, a BiH je postala jedina država u regiji u kojoj se drvo izvozi bez ograničenja. Inicijativu upućujemo Vijeću ministara BiH da se po uzoru na zemlje regije zabrani izvoz drveta na period od dvije godine. To nije stalno rješenje, već mjera privremenog karaktera", kazao je Dedić.

Osvrnuo se i na problem nestašice drveta za ogrjev koje koriste mnoga domaćinstva u BiH, te na divljanje prodajne cijene.

"Bili smo primorani da reagujemo s obzirom na najave velikog rasta cijena mjesecima prije grijne sezone. Namjera vlade oba entiteta je da pripremimo zajedničku inicijativu koju upućujemo Vijeću ministara", kazao je Dedić.

U inicijativi je navedeno da će Vlada Federacije BiH tražiti od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata označenih u Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu pod tarifnom oznakom 4403 (neobrađeno drvo, okresano, grubo obrađeno - učetvoreno, uključujući i okorano drvo - sa skinutom korom ili vanjskim slojevima drveta). Također, tražit će od Vijeća ministara BiH da se, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine, uvede taksa na izvoz rezane građe i to za hrast 120 KM i bukvu 60 KM po toni ili kubnom metru.