|

Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"

Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"
0
S
SRNA
24.2.2011. u 16:53
0
komentara
0

dijeljenja
Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"
Narodna skupština Republike Srpske /RS/ prihvatila je danas odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje "Željeznica RS" AD Doboj kod "Unikredit" banke AD Banjaluka za potrebe modernizacije i unapređenja teretnog transporta u iznosu od 16.132.400 KM.
Za ovu odluku glasalo je 45 narodnih poslanika, 16 ih je bilo protiv i niko uzdržan.

Rok otplate ovog kredita je sedam godina, grejs period dvije godine uračunat u rok otplate.

Kreditna sredstva bila bi korištena za modernizaciju elektrolokomotiva, vagona, te za unapređenje teretnog transporta u RS, jer mnoga vozila "Željeznica RS" zaostaju za savremenim rješenjima koji se davno primjenjuju u željeznicama okruženja, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Radomir Pašić iz SDS-a smatra da ova odluka nema nikakvog smisla, jer ne daje nikakvu garanciju radnicima da će konačno biti riješeni gorući problemi u "Željeznicama RS".

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da je PDP protiv ovakvog zaduživanja "Željeznica RS" i RS, jer ova odluka nije način kako se može pomoći Željeznicama RS i njome će se ovo preduzeće gurnuti u još veću dubiozu.

Đerić je u ime kluba PDP-a predložio zaključak kojim Narodna skupština RS obavezuje Vladu RS da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o trenutnom stanju, kreditnom zaduženju "Željeznica RS", kao i prijedlog mjera za izlazak iz krize tog preduzeća.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović zamolio je Vladu RS i resorno ministarstvo da posvete pažnju Željeznicama RS.

Miladin Stanić iz SDS-a napomenuo je da su "Željeznice RS“ 2005. godine poslovale pozitivno i da je tada bilo zaposleno 2 070 radnika.

"Danas nije tačno poznato koliko ima zaposlenih radnika u ovom preduzeću, a pretpostavlja se da ih je trenutno od 4 000 do 5 000", naveo je Stanić.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić rekao je da nije rješenje u zaduživanju, ali da je to korak ka prevazilaženju krize koja može napraviti ogromne štete "Željeznicama RS".

Gostić je napomenuo da je rješenje u temeljnom restrukturisanju "Željeznica RS“.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić zaključio je četvrtu redovnu sjednicu parlamenta RS.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.