{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"

S
24.2.2011. u 16:53
0
0
Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"
0
Data saglasnost za kreditno zaduženje "Željeznica RS"
Narodna skupština Republike Srpske /RS/ prihvatila je danas odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje "Željeznica RS" AD Doboj kod "Unikredit" banke AD Banjaluka za potrebe modernizacije i unapređenja teretnog transporta u iznosu od 16.132.400 KM.
Za ovu odluku glasalo je 45 narodnih poslanika, 16 ih je bilo protiv i niko uzdržan.

Rok otplate ovog kredita je sedam godina, grejs period dvije godine uračunat u rok otplate.

Kreditna sredstva bila bi korištena za modernizaciju elektrolokomotiva, vagona, te za unapređenje teretnog transporta u RS, jer mnoga vozila "Željeznica RS" zaostaju za savremenim rješenjima koji se davno primjenjuju u željeznicama okruženja, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Radomir Pašić iz SDS-a smatra da ova odluka nema nikakvog smisla, jer ne daje nikakvu garanciju radnicima da će konačno biti riješeni gorući problemi u "Željeznicama RS".

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da je PDP protiv ovakvog zaduživanja "Željeznica RS" i RS, jer ova odluka nije način kako se može pomoći Željeznicama RS i njome će se ovo preduzeće gurnuti u još veću dubiozu.

Đerić je u ime kluba PDP-a predložio zaključak kojim Narodna skupština RS obavezuje Vladu RS da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o trenutnom stanju, kreditnom zaduženju "Željeznica RS", kao i prijedlog mjera za izlazak iz krize tog preduzeća.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović zamolio je Vladu RS i resorno ministarstvo da posvete pažnju Željeznicama RS.

Miladin Stanić iz SDS-a napomenuo je da su "Željeznice RS“ 2005. godine poslovale pozitivno i da je tada bilo zaposleno 2 070 radnika.

"Danas nije tačno poznato koliko ima zaposlenih radnika u ovom preduzeću, a pretpostavlja se da ih je trenutno od 4 000 do 5 000", naveo je Stanić.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić rekao je da nije rješenje u zaduživanju, ali da je to korak ka prevazilaženju krize koja može napraviti ogromne štete "Željeznicama RS".

Gostić je napomenuo da je rješenje u temeljnom restrukturisanju "Željeznica RS“.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić zaključio je četvrtu redovnu sjednicu parlamenta RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: