Organic Sarajevo 2013.
0

Danas počinje sajam organske proizvodnje i ekoturizma

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Drugi međunarodni sajam organske proizvodnje i ekoturizma "Organic Sarajevo 2013" bit će otvoren danas na Trgu djece Sarajeva, uz sudjelovanje 58 izlagača iz devet zemalja - iz oblasti organske proizvodnje, gastro ponude, suvenira, rukotvorina i ekoturizma. Planirano je da traje do 2. marta.

Danas je, između ostalog, predviđeno i održavanje 2. međunarodne konferencije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH pod nazivom "Stanje i zakonske regulative u organskoj proizvodnji", a bit će predstavljena i studija "Mapiranje i pristup tržišnom potencijalu organskog sektora u zemljama jugoistočne Evrope".

Do sada su svoje učešće potvrdili predstavnici iz Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Na konferenciji će se obratiti predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Po riječima predsjednika Saveza udruženja organskih proizvođača Sejada Hercega, u okviru sajma bit će održano još nekoliko sastanaka ekspertnih savjetodavnih grupa za organsku poljoprivredu na nivou zemalja jugoistočne Evrope.

Najavljeno je da će, uz bogat kulturni program, biti predstavljena i najveća do sada organizirana degustacija organske hrane, a bit će održano i inovativno predstavljanje ekoturizma, gastro ponude, te autohtonih proizvoda, kao i suvenira s prostora BiH i regiona.

Generalni pokrovitelj Sajma "Organic Sarajevo 2013" je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a ostali pokrovitelji su federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i okoliša i turizma te Općina Centar Sarajevo.