biznis
0

Danas je Svjetski dan prava potrošača

FENA
Danas, 15. marta, u svijetu se obilježava Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day). Od 1983. ovaj praznik se obilježava radi snažnijeg poticanja osvještavanja i educiranja potrošača te promocije njihovih temeljnih prava.

Proslava ovog dana, koji je ustanovljen odlukom UN-a 15. marta 1983.,obilježava se i u BiH - prvenstveno u udruženjima potrošača i tržnim centrima, a, između ostalih, to će danas učiniti i trgovački lanac Mercator koji je priredio određene pogodnosti za kupce.

Udruženje potrošača "Klub potrošača" Tuzlanskog kantona danas organizira debatu s učenicima pet srednjih škola u okviru svog projekta "Edukacija potrošača školskog uzrasta", a Udruženje "Klub potrošaca srednje Bosne" organizira konferenciju za novinare u Travniku gdje će biti riječi o proteklim i budućim aktivnostima Kluba. Svjetski dan potrošača također je prilika i za javni prosvjed protiv zloupotreba na tržištu robe i usluga, protiv monopolističkog položaja, protiv socijalne nepravde i bilo koje druge neuravnoteženosti na tržištu koja potkopava prava potrošača.

Različite svjetske i evropske organizacije prepoznale su važnost obilježavanja ovog dana zbog izuzetne važnosti za zdravlje i sigurnost potrošača.

Proteklih godina sve više pažnje u svijetu se posvećuje "Generaciji brze hrane" (Junk Food Generations), u cilju da se zaustavi reklamiranje nezdrave hrane za djecu.