{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine

S
5.6.2010. u 07:18
0
0
Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine
0
Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine
BiH je na putu ka EU postigla napredak u implementaciji pravne tekovine iz oblasti životne sredine u domaće zakonodavstvo, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine.
U saopštenju se dodaje da je BiH u proteklih godinu dana ostvarila napredak i u drugim oblastima zaštite okoline, poput obezbjeđevanja 46 miliona evra od EU za ekološki sektor putem IPA sredstava za 2010. godinu.

Savjet ministara BiH usvojio je Prvi nacionalni izvještaj BiH u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama, čime je BiH prvi put dobila izračunatu emisiju stakleničkih gasova za baznu 1990. godinu, te su definisane mjere ublažavanja i prilagođavanja posljedica globalnog zagrijavanja, navodi se u saopštenju.

U skladu sa provedenim aktivnostima na implementaciji prijedloga i zaključaka UN konferencije o klimatskim promjenama, održanoj u Kopenhagenu decembru 2009. godine, BiH je pristupila Kopenhagenškom sporazumu čime se otvaraju dalje mogućnosti za implementaciju definisanih mjera ublažavanja i prilagođavanja posljedica globalnog zagrijavanja.

BiH je u završnoj fazi aktivnosti na implementaciji Kjoto protokola za uspostavljanje Imenovanog nacionalnog tijela (DNA) BiH, čime će se stvoriti uslovi za implementaciju jednog od mehanizama Kjoto protokola - mehanizma čistog razvoja.

Od dostignuća u prethodnih 12 mjeseci iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističu ratifikaciju Konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (ESPOO), te Štokholmsku konvenciju o trajnim organskim zagađivačima (POPs), uz napomenu da je procedura ratifikacije Pekinškog amandmana Montrealskog protokola Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača u završnoj fazi.

Iz Ministarstva ističu da BiH uspješno implementira plan isključenja iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač (SOOO), te da je BiH uspjela 2009. godine isključiti iz upotrebe i zabraniti uvoz svih SOOO osim HCFC-a, čime je ispunila obaveze iz Montrealskog protokola.

Urađen je Nacrt Strategije biodiverziteta BiH sa akcionim planom koju treba da usvoji Savjet ministara BiH, a i intenzivno se radi na usvajanju nacrta Zakona o zaštiti okoline BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekomskih odnosa čestita građanima BiH Svjetski dan zaštite životne sredine, uz poruku da svako pažljivo razmisli o postupcima i akcijama koje bi trebao da preduzme, te da svi treba da imaju zajednički cilj - očuvanje života na planeti Zemlji.

Svjetski dan zaštite životne sredine jedan je od najvažnijih instrumenata kojim UN podstiču globalnu svijest o životnoj sredini, te jačaju politiku zaštite životne sredine u cijelom svijetu.

Cilj obilježavanja ovoga dana je uključivanje pojedinaca u aktivnosti koje doprinose održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

UN su 2010. godinu proglasili Međunarodnom godinom biodiverziteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: