Zbog klimatskih promjena
0

Dalji ekonomski napredak nije moguć

Sarajevo-x.com
Nastavak globalnog ekonomskog razvoja nije moguć ukoliko države ne usmjere resurse na rješavanje pitanja klimatskih promjena, upozorili su stručnjaci. U analizi koju je sprovela Fondacija "New Economics" navodi se da je za zadržavanje rasta globalne temperature na manje od dva stepena Celzijusa potrebno smanjenje emisija štetnih gasova koje je 'bez presedana i vjerovatno nemoguće'.

Međutim, ako se premaši granica od dva stepena Celzijusa moglo bi da dođe do opasnog globalnog zagrijavanja.

"Hitno je potrebna promjena u ekonomiji unutar budžeta koji brinu o okolini. Ne postoji globalna centralna banka za prirodnu sredinu koja bi mogla da nas isplati ako doživimo ekološki bankrot", kazao je Andrew Simms direktor Fondacije "New Economics", dodajući kako moramo početi živjeti unutar naših ekoloških proračuna.

U načinjenom izvještaju autori su se osvrnuli na glavne modele klimatskih promjena i korištenja energije u globalnoj ekonomiji.

Na osnovu toga oni su zaključili da bi se ekonomski rast mogao održavati sve dok se rast prosječne globalne temperature održava ispod dva stepena Celzijusa.

U izvještaju je zaključeno da stopa rasta ugljika od tri posto mora pasti za 95 posto do 2025. godine u odnosu na nivo iz 2002. godine, što znači da neophodno prosječno smanjenje iznosi 6,5 posto.

Također zaključeno je kako se ne treba oslanjati na hvatanje i skladištenje ugljika, geo-inžinjering i ostale slične planove, već treba graditi ekonomiju koja poštuje okoliš, uključuje biološku raznolikost i raspoložive prirodne resurse jer se samo na taj način može raditi u korist čovječanstva, objavio je BBC.