{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daimler AG isplatio milione dolara mita

F
24.3.2010. u 11:04
0
2
Daimler AG isplatio milione dolara mita
0
Daimler AG isplatio milione dolara mita
Foto: AFP/DDP
Njemački proizvođač automobila Daimler AG pristao je u vansudskoj nagodbi isplatiti 185 miliona dolara odštete kako bi se okončala dugotrajna kriminalna istraga američkih vlasti koja je razotkrila da je kompanija isplatila milione dolara mita u dvadesetak zemalja, među kojima i u Hrvatskoj, kako bi si osigurala poslove, izvještava u srijedu The Wall Street Journal, pozivajući se na osobe upoznate sa slučajem.
S postignutom izvansudskom nagodbom, okončala bi se istraga američkog ministarstva pravosuđa oko toga je li Daimler prekršio američke antikorupcijske zakone, i povezana civilna istraga američke komisije za burze i vrijednosnice, koju je 2004. potaknula pritužba bivšeg zaposlenika.

U sklopu nagodbe, koja je podnesena saveznom sudu u Washingtonu, Daimler će isplatiti 93,6 miliona dolara kako bi se riješila istraga ministarstva pravosuđa, te 91,4 miliona dolara za istragu SEC-a.

Dodatno, kompanija je pristala priznati krivicu za kršenje američkog zakona o korupciji u inostranstvu, kazala je osoba upućena u pogodbu za WSJ.

Glasnogovornik Daimlera odbio je komentirati detalje sporazuma, rekavši da kompanija ne želi komentirati slučaj prije ročišta pred saveznim sudom 1. aprila, kada bi predložena nagodba trebala biti predstavljena.

Među zemljama u kojima je Daimler podmićivao strane novinske agencije navode i Hrvatsku. Uz nju, spominju se Kina, Rusija, Egipat, Grčka, Mađarska, Obala Slonovače, Latvija, Litva, Irak, Nigerija, Srbija, Crna Gora, Tajland, Turska, Uzbekistan, Indonezija i Vijetnam.

Kao primjere podmićivanja u nekima od tih zemalja, agencije navode kupovinu luksuznih automobila državnim dužnosnicima, pa čak i njihovoj djeci, kupovinu drugih vrijednih poklona ili plaćanje skupih vjenčanja onima koji su odlučivali o dodjeli poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: