{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Daimler AG" davao mito u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj

S
25.3.2010. u 09:44
0
5
"Daimler AG" davao mito u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj
0
"Daimler AG" davao mito u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj
Foto: AFP
Njemački proizvođač automobila "Daimler AG" pristao je u vansudskom poravnanju da isplati 185 miliona dolara odštete, kako bi se okončala dugotrajna istraga američkih vlasti koje su otkrile da je ta kompanija, da bi osigurala poslove, isplatila milone dolara mita u dvadesetak zemalja, među kojima su i Crna Gora, Srbija i Hrvatska.
Detalji o potkupljivanjima u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj još nisu poznati.

Jedan od najuočljivijih primjera potkupljivanja bilo je poklanjanje blindiranog mercedesa, vrijednog 300.000 eura službeniku u Turkmenistanu, kao i potkupljivanje iračkih zvaničnika, koji su od novca programa "Nafta za hranu" kupovali "Daimlerove" automobile.

Kao primjere podmićivanja navode se kupovina luksuznih automobila državnim funkcionerima, pa čak i njihovoj djeci, kupovina drugih vrijednih poklona ili plaćanje skupih vjenčanja onima koji su odlučivali o dodjeli poslova.

"Daimler" je, kako navode inostrani mediji, davao mito i u Kini, Rusiji, Egiptu, Grčkoj, Mađarskoj, Obali Slonovače, Latviji, Litvaniji, Iraku, Nigeriji, Tajlandu, Turskoj, Uzbekistanu, Indoneziji i Vijetnamu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: