biznis
0

D&B snizio državni rejting Japana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dun & Bradstreet (D&B), najveća bonitetna kuća na svijetu, snizila je rejting Japanu uz negativnu daljnju prognozu zbog stanja sa nuklearnom elektranom u Fukushimi, čime je prouzrokovana nestašica električne energije u istočnom Japanu od kako je tsunami pogodio regiju Tohoku u martu.

Ukoliko se i riješe pitanja sigurnosti sa nuklearkom, u D&B očekuju da će se sa njenom rekonstrukcijom pričekati do trećeg kvartala ove godine zbog težih poremećaja u lancima dobave i infrastrukturi.

Obim potresa u lancima dobave u zemlji, kao i u japanskoj vanjskoj trgovini će postati jasniji slijedećih sedmica, dok je opća procjena analitičara u D&B da je stanje znatno ozbiljnije nego 1995 kada je potres pogodio Kobe i izazvao ekonomske gubitke u iznosu od 100 milijardi američkih dolara.

Pod pretpostavkom da neće biti većih civilnih vanrednih situacija zbog strahova od nuklearnog zračenja, D&B je revidirao prognozu realnog rasta BDP-a za 2011 od +0,6 posto na -0,4 posto, kao i prognozu za inflaciju u Japanu koja će u 2011 biti pozitivna (0,6 posto) u odnosu na prethodnu prognozu blage deflacije.

I u najboljem slučaju glavni nedostatak je bazno opterećenje pri generiranju kapaciteta u istočnom Japanu, zbog prekinutog rada nekoliko nuklearnih tvornica, koje će dovesti do zatvaranja industrija i u dijelovima zemlje udaljenijim od neposrednog utjecaja tsunamija, što može trajati sedmicama i ometati početak rekonstrukcije i nakon završetka drugog kvartala.

Energija će biti restriktivna i za domaćinstva koja imaju prioritet nad industrijom.

Prekidi u radu cestovnog, željezničkog i vodenog prometa, kao i prekidi u struji će otežati isporuku ugljena, prirodnog plina i naftnih derivata iz inozemstva, tako da će nekoliko glavnih uvoznika vjerojatno biti prisiljeni da neposredno proglase stanje više sile.

Ne samo nuklearna postrojenja, već i neke termoelektrane su u martu zatvorene kao i trećina kapaciteta naftnih rafinerija.

U međuvremenu se nastavljaju strahovi od nuklearnog zračenja sa pokušajima da se osiguraju nuklearni reaktori i riješe mogući lančani problemi u Fukushimi.

U svijetlu ovih činjenica, i pored toga što je većina japanske privrede i naseljeni centri izvan područja pogođenim tsuamijem, ostaje negativna prognoza za rizik ove države, saopćeno je iz bonitetne kuću BonLine d.o.o. koja ekskluzivno zastupa interese ’Dun & Bradstreet’ (D&B) za područje Hrvatske i BiH.