biznis
0

Cvijanović: Rješavanje statusa Banke Srpske uslov za kredit MMF-a

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stabilizacija bankarskog sektora u BiH, koje se odnosi i na rješavanje statusa Banke Srpske jedan je od najvećih uslova za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potvrdila je danas premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović.

Navela je da su postojala različita mišljenja o rješenju za status Banke Srpske.

"Imali smo dvije verzije moguće transformacije Banke Srpske i o tome ćemo uskoro razgovarati. Neke druge dileme su otklonjene i mislim da smo postigli saglasnost, a ostaje još da se razgovara i možda krajem ove ili naredne sedmice ćemo imati obrise našeg budućeg aranžmana koji se odnosi na tu banku i uopće jačanje bankarskog sektora", rekla je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdivši da je došlo do određenih poteškoća s isplatama iz budžeta RS-a, Cvijanović je rekla da je jedan od razloga i izostanak aranžmana s MMF-om, ali da je i pored toga sistem održan "funkcionalnim“ i izmiruju se obaveze.

Drugi razlog za kašnjenje nekih isplata iz entitetskog budžeta je i uključivanje isplate penzija za korisnike Fonda PIO RS-a u entitetski budžet.

To je, navodi, izazvalo određene "poremećaje“, koji će, tvrdi, biti uskoro otklonjeni, sa ili bez kredita MMF-a, ali odbacuje tvrdnje opozicije u RS-u da se radi o teškoj situaciji.

Entitetska premijerka je dodala da se sada ne razmišlja o novim imenovanjima u Agenciji za bankarstvo RS-a i Investiciono-razvojnoj banci RS-a čije su direktorice Slavica Injac i Snježana Vujnić privedene u akciji "Lavina".