Govor na SBF-u
43

Crnadak poželio Džeki sreću u Rimu: Sport može spajati cijeli region

Piše: Er. M.
Igor Crnadak (Foto: H. M./Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na današnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) kazao je kako u BiH i građani Sarajeva i Banje Luke i Mostara žive loše te da naša zemlja ne koristi u dovoljnoj mjeri potencijale svojih ljudi, posebno u oblasti sporta i kulture.

Kako kaže, sport može spajati kompletan region. Poželio je sreću Edinu Džeki u Rimu.

“Naš je region bio turbulentan da nikada ne možemo otvoriti dovoljno kanala za komunikaciju u regionu. Zato je važno da šaljemo dobre poruke, odnosno poruke mira”, rekao je Crnadak.

On je na panelu posvećenom dijaspori kazao je da mu je jako drago što ima priliku govoriti na najuspješnijem SBF-u do sada.

“Ponosi smo na to jer smo dio podrške SBF-u. Uvjeren sam da će deseti jubilarni SBF biti spektakularan”, rekao je Crnadak.

On je kazao kako je BiH zemlja koja je 23 godine nakon rata u situaciji da većina građana loše živi.

“Zbog toga je važno da se okupljamo na ovakvim događajima koji vode pomjeranju stvari naprijed. Važno je da se u promjene uključe svi”, kazao je Crnadak.

On je dodao da je jedini način da se uspije u BiH jeste da svi budu uključeni u skladu sa svojim kompetencijama i nadležnostima. Istakao je važnost dijaspore koja od BiH treba dobiti konkretne signale da je poželjna.

“MVP u svom portfoliju ima i segment koji se zove ekonomska diplomatija. Mi pokušavamo u skladu sa budžetom i u kontaktu sa stranim investitorima da dovedemo strane investicije”, rekao je Crnadak.

Dodao je da potencijal u dijaspori postoji koliko god naša dijaspora bila podijeljena. Kako kaže, potrebno je da vlasti u BiH privuku ljude da dođu u našu zemlju.

“Važno je da naša glavna aktivnost bude da investicije budu sigurnije. Ti ljudi imaju motiv kapitala, ali oni imaju i želju da dođu i pomognu svojima. To smo malo koristili do sada”, kazao je Crnadak.

Svima koji su došli u Sarajevo na ovogodišnji SBF poželio je dobrodošlicu uz poruku kako je bh. specifičnost naša velika prednost, a ne poteškoća.

“Uvjeren sam da će u ovoj zemlji i Hrvati i Bošnjaci i Srbi naći unutrašnju energiju da se poštuju i da ćemo svi živjeti bolje”, zaključio je.