20 miliona eura
130

Crna Gora ostrvo-zatvor u Boki pretvara u ekskluzivnu turističku atrakciju

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Više od 20 miliona eura vrijedi projekat u kojem ostrvo Lastavica s tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaljev postaje ekskluzivna turistička atrakcija. Kompanija OHM Mamula Crna Gora već je uložila 6,2 miliona eura, a završetak gradnje predviđen je za 18 mjeseci.

OHM Mamula je kompanija u vlasništvu švicarskog Orascoma koji gradi i resort Luštica Bay, a projekat na ostrvu Lastavica tema je već nekoliko godina u Crnoj Gori.

"Planirana ulaganja za ovu godinu su 5,1 milion eura, a za narednu 6,45 miliona. Vrijednost Mamule kao kulturne baštine osnovna je ideja vodilja za oblikovanje i koncipiranje budućeg turističkog proizvoda, i zbog toga su zaštita ostrva i maksimalno pažljiv i promišljen odnos, srž glavnog projekta, kao i sveobuhvatnog konzervatorskog programa", kazao je podgoričkim Vijestima Predrag Nenezić, bivši ministar turizma, a sada izvršni direktor OHM Mamula.

Nenezić je pojasnio i kako se dosadašnje investicije, uz pripremu projektne dokumentacije, odnose na nabavku opreme, pripremne radove, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, te prvu fazu građevinskih i konzervatorskih radova.

Država Crna Gora dala je ostrvo u zakup na 49 godina. Tvrđava je nastala u vrijeme vladavine Austro-ugarske, a u oba svjetska rata korištena je kao zatvor.

"Shodno ugovoru o zakupu, početak radova je mogao biti odlagan sve dok ne bude obezbijeđen odgovarajući električni vod do rta Arza, što je bila obaveza države. Odlukom da, bez obzira na nedostatak te infrastrukture, ipak, počnemo glavne radove, kao investitor smo potvrdili visok nivo kooperativnosti i odlučnosti da projekat rekonstrukcije ostrva sa tvrđavom, u skladu sa konzervatrskim uslovima, realizujemo na najbolji mogući način", izjavio je Nenezić.