Promo
25

CPE radionica: Praktična primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama

Centar za poslovnu edukaciju (CPE) organizuje cjelodnevnu radionicu "Praktična primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama" u četvrtak 12. septembra 2019. godine u Hotelu Hills, Sarajevo.

Predavač na radionici je dr. sc. Muhamed Mujakić, certificirani trener. Muhamed svoja dokazana iskustva i znanja stavlja vama na raspolaganje kroz interaktivan rad u maloj grupi do 24 polaznika. Iskoristite 10 posto popusta za rane prijave do 31. augusta.

Radionica je namijenjena zaposlenicima u javnim preduzećima, općinama, kantonima, ministarstvima, agencijama, ustanovama i svim organima uprave na svim nivoima vlasti, koji će imati priliku da kroz praktične primjere dobiju konkretne odgovore na brojna pitanja i dileme u pogledu njihovih obaveza i odgovornosti koje proizlaze iz primjene navedenih zakona.

Zakon o slobodi pristupa informacijama predstavlja pravni osnov, odnosno instrument putem kojeg je građanima i civilnim organizacijama omogućeno da dođu do određenih informacija, osiguravajući u isto vrijeme potrebnu transparentnost rada u javnom sektoru koji podrazumjeva sve javne ustanove, organe uprave na općinskom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.

Adekvatnu primjenu ovog zakona dodatno usložnjava i istovremena obaveza poštivanja i primjene Zakona o zaštiti ličnih podataka, naročito ukoliko zahtjev za pristup informacijama odnosi na lične podatke.

Iz tih razloga, u posljednje vrijeme postoji čitav niz izazova i dilema u primjeni ovih, na prvi pogled, dijametralno suprotstavljenih propisa, pošto samo njihovo pravilno provođenje znači adekvatnu primjenu načela vladavine prava.

Cilj seminara je da učesnicima omogući sticanje praktičnih i upotrebljivih znanja neophodnih za pravilnu primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama, a u vezi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Teme • sloboda pristupa informacijama i njen značaj; • obaveze institucija/javnih organa u pogledu osiguravanja slobodnog pristupa informacijama; • načini ostvarivanja prava na pristup informacijama; • informacije do kojih se može doći podnošenjem zahtjeva za slobodan pristup informacijama; • informacije koje se ne mogu dobiti podnošenjem zahtjeva za slobodan pristup informacijama; • najčešće situacije dijelomičnog pristupa informaciji; • izuzeci od slobode pristupa informacijama i test javnog interesa; • razlika između zaštite ličnih podataka i prava na privatnost; • obrazac za podnošenje zahtjeva za pristup informacijama; • zahtjev za dopunu i ispravak informacije; • postupanje nadležnog organa / obrada zahtjeva; • sadržaj i unutrašnja struktura akta – rješenja o davanju ili uskraćivanju informacije; • način na koji se može ostvariti uvid u traženu informaciju; • žalba i rokovi u žalbenom postupku; • upravni spor; • sloboda pristupa informacijama u odnosu na procesno pravo, posebno u odnosu na upravni, parnični i krivični postupak; • postupanje u ostvarivanju prava uvida u postupku javnih nabavki.

Networking Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz ove branše.

Certifikat Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat.

Mjesto i vrijeme održavanja Sarajevo, 12. septembar 2019. godine od 9:30 h do 16 h u Hotelu Hills.

Predavač - Dr. sc. Muhamed Mujakić

Certificirani trener za više stručnih oblasti iz prava sa višegodišnjim iskustvom u stručnoj edukaciji državnih službenika i zaposlenika. Posjeduje višegodišnje radno iskustvo u državnim institucijama koje uključuje Ministarstvo sigurnosti – Služba za poslove sa strancima, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ured registrara Suda Bosne i Hercegovine i dr. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao pravne nauke iz oblasti javnog prava. Ima položen javni/stručni i pravosudni ispit pri Ministarstvu pravde BiH. Certificirani je predavač/trener Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine i Agencije za državnu službu Federacije BiH za više oblasti. Pohađao je niz obuka u zemlji i inostranstvu, te bio na više studijskih boravaka u inostranstvu. Autor je više publikacija i stručnih radova. Član je nekoliko strukovnih asocijacija. Bio je sudija porotnik Vrhovnog suda FBiH, a arbitar je pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Požurite sa prijavom i iskoristite 10 posto popusta do 31. augusta.

Više informacija o radionici i prijave na www.trening.cpe.ba ili ih pozovite putem telefona +387 33 260 505.