biznis
0

Commerzbank najavio povećanje temeljnog kapitala

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački Commerzbank planira povećati temeljni kapital da bi ojačao finansijsku poziciju, naglasivši kako njemačka vlada planira i nakon toga zadržati 25-postotni udio u toj banci.

Commerzbank planira povećati kapital za 10 posto, minus jedna dionica. To podrazumijeva izdanje do 118,1 milion dionica.

Banka nije navela visinu svote koju planira prikupiti ali je naglasila da će povećati stopu adekvatnosti kapitala, koja odražava omjer bankovnog temeljnog kapitala prema ukupnoj, rizicima opterećenoj imovini i smatra se pokazateljem sposobnosti banke da podnese buduće gubitke.

"Transakcija predstavlja važan korak u smjeru optimizacije Commerzbankove kapitalne strukture", stoji u saopćenju iz banke.

Upravni i nadzorni odbor konačne će detalje plana dokapitalizacije dogovoriti 21. januara. Institucionalnim će ulagačima nove dionice, počevši od danas, biti ponuđene preko banaka Credit Suisse, Citigroup, Goldman Sachs i UBS.

Commerzbank je za vrijeme finansijske krize zatražio pomoć njemačke vlade, koja je sada vlasnik 25 posto njenih dionica.

Banka je objavila kako vladin fond za pomoć finansijskom sektoru planira taj udio zadržati i nakon povećanja kapitala, te da će njegovo "tiho partnerstvo" dijelom biti konvertirano u dionice.

Takva je bankina odluka donesena upravo u vrijeme kada se očekuje da će nova novi propisi za bankovni sektor, nazvani Basel III, zahtijevati od banaka da izdvoje ogromne svote za potrebe osiguranja od eventualnih finansijskih teškoća.