biznis
95

Coke Summership – neprocjenjivo iskustvo za razvoj karijere

Klix.ba
Dvadeset mladih ljudi ovoga je ljeta iskoristilo fantastičnu priliku za ljetnu praksu, a neki od njih su već pronašli zaposlenje nakon programa prakse.

Kada je Coca-Cola HBC B-H Sarajevo u aprilu najavila jedinstveni program ljetnih praksi Coke Summership povodom obilježavanja 40 godina proizvodnje u Bosni i Hercegovini, u kratkom vremenskom periodu za praksu se prijavilo više od 1.000 aplikanata.

Sa željom da programom ljetnih praksi da podršku zajednici u rješavanju pitanja zapošljavanja mladih tako što će talentovanim mladim ljudima pružiti mogućnost radne prakse i učenja u jedinstvenom radnom okruženju Coca-Cole u BiH, regrutacijski tim Coca-Cole posvetio se odabiru najboljih za učešće na praksi.

Tako je poslije online testiranja i obrade aplikacija 60 najuspješnijih aplikanata obuhvaćeno dvodnevnim procesom procjene, a 20 najuspješnijih je 12. jula počelo šestosedmičnu radnu praksu, koja je, osim rada s mentorima na projektima, uključivala i edukativne interaktivne radionice i predavanja, gostovanje govornika te radne posjete partnerima i institucijama. Premijerni Coke Summership program završen je 16. septembra, kada su svi polaznici predstavili svoja iskustva i projekte, a samo sedmicu kasnije šestero praktikanata i praktikantica su, zahvaljujući ovome programu, dobili priliku za zaposlenje.

Polaznica koje je među 20 aplikanata uspješno završila program ljetne prakse je i 24-godišnja studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Samra Brkić iz Sarajeva. Kaže nam da je Coke Summership za nju bio veliki izazov, koji je s radošću savladala: "Tokom šest sedmica, koliko je praksa trajala, sticala sam dragocjena znanja kroz edukacije i praktičan rad. Iskustvo koje sam dobila bit će mi od izuzetnog značaja u budućnosti, jer sam vidjela kako posluje jedna od najuspješnijih svjetskih kompanija. Poseban dojam na mene je ostavila posvećenost naših mentora i uposlenika, koji su nam svaki dan nesebično pomagali da savladamo sve zadatke i postignemo dobre rezultate, pojedinačno i kao članovi tima. Coke Summership praksa osmišljena je na veoma profesionalan i kvalitetan način", kaže Samra, te toplo preporučuje zainteresiranima da pažljivo prate i čekaju idući poziv za praksu u Coca-Coli:

"Definitivno smatram da je dobra stvar to što sam se prijavila na Coke Summership praksu i preporučila bih svakome da uradi isto. Nakon završetka ove prakse smatram da sam kao ličnost bogatija za nova znanja i iskustva".

Riječi hvale za program Coke Summership ima i njen kolega, praktikant Fadil Ademović. Ovaj 22-godišnji student elektrotehnike za vrijeme prakse je razvijao vještine u poslovnoj jedinici prodaje kao jedan od najuspješnijih polaznika. Kaže da bi opet rado ponovio cijelo iskustvo i da je sa svakim zadatkom, svakim izazovom tokom prakse ispitivao svoje limite.

"Zbog toga bih svima preporučio da se prijave, nije bitno iz koje struke dolaze, da li njihovo obrazovanje ima veze s onim na šta se prijavljuju. Bitno je da imaju jaku želju za ličnim razvojem i učenjem, jer to je upravo ono što ova praksa omogućava“, kaže Fadil. Dodaje i da mu je praksa pomogla da uoči neke osobine za koje nije ni znao da posjeduje: „Uvijek sam bio timski igrač, davao sam svoj maksimum da što više doprinesem timskim zadacima, ali ono što sam naučio o sebi tokom prakse u Coca-Coli jeste da se dosta dobro snalazim u ulozi timskog vođe i to je definitivno nešto na čemu ću raditi i u čemu ću se razvijati u budućnosti", kaže uz osmijeh.

Dok Coca-Cola u narednim godinama planira proširiti program osnaživanja mladih, kako u smislu aktivnosti tako i obima, Fadil i Samra se s radošću prisjećaju najboljih momenata s prve Coke Summership gala večeri i dana kada su javno prezentirali svoja dostignuća.

"Ne bih promijenio nijedan momenat za ovih šest sedmica. Vjerujem da su svi događaji za vrijeme i oko prakse nešto što ćemo svi pamtiti čitav život i uvijek ćemo se s ponosom osvrtati na ovu praksu, jer smo imali čast biti prva generacija Coke Summershipa", kaže Fadil, a Samra poručuje zainteresiranima da zgrabe svoju priliku za praksu na budućim programima te prate dešavanja na www.cokesummership.ba.

Coke Summership program ljetnih praksi pokrenut je u aprilu ove godine i realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Javne ustanove Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, te uz prijateljsku podršku univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, studentskih organizacija AIESEC, IAESTE, EESTEC i EYP, portala posao.ba i medijskog partnera Klix.ba.