biznis
8

Članovi BBI VIP biznis kluba održali sastanke sa privrednicima iz GCC-a

Klix.ba
Bosna Bank International (BBI) i BBI VIP biznis klub organizirali su sinoć u Sarajevu u hotelu "Courtyard by Marriott" B2B sastanke domaćih privrednika sa predstavnicima Federacije privrednih komora zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju (Gulf Cooperation Council – GCC).

Članovi BBI VIP biznis kluba, direktori i vlasnici kompanija iz oblasti prehrambene i metalske industrije, te građevinarstva i nekretnina imali su priliku prezentirati potencijale za ulaganje u našu zemlju.

Petnaestočlanu delegaciju iz Zaljeva predvodio je Abdulrahim Hasan Naqi, generalni sekretar Federacije privrednih komora. On je u razgovoru sa domaćim privrednicima izrazio zainteresovanost svih zemalja članica Federacije za intenzivniju saradnju i investiranje u BiH. Prema njegovim riječima postoji velika spremnost poslovnih ljudi iz Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da prošire saradnju kroz investiranje u BiH, te uvoz naših proizvoda. Međutim, kako bi se to i ostvarilo, Naqi je naglasio potrebu uvođenja olakšica za strane investitore, osnivanje one-stop shopa za otvaranje kompanija, te ukidanje viza za zemlje Zaljeva.

"Kroz ovakve susrete BBI banka želi ojačati saradnju privrednih subjekata u zemlji, te razviti saradnju s bogatim zemljama Zaljeva u otvaranju tržišta i uspostavljanju direktnih kontakata. Organiziranje ovakvih susreta nije primarna djelatnost banke, naša osnovna djelatnost su finansiranja, međutim, na ovaj način, otvaranjem tržišta domaćim privrednicima, želimo ojačati naše kompanije i pomoći razvoj privrede BIH", izjavila je Azra Čolić, v.d. rukovodioca BBI VIP biznis kluba.

BBI VIP Business Club je osnovan 2007. godine s namjerom da svojim članovima pruži mogućnost poslovnog okupljanja, druženja i razmjene iskustava i mišljenja, uspostavu poslovnih kontakata i saradnje, te realizaciju konkretnih poslova.

Temeljna je svrha da svojim autoritetom na jednom mjestu okupi lokalne razvojne agencije, privredne komore i poduzetničke asocijacije s jedne strane, te velike i snažne kompanije iz cijele BiH s druge, na lokacijama koje imaju perspektivu za razvoj posla i realizaciju novih ideja kroz investicije, saradnju, novo zapošljavanje i proizvodnju.