Brčko
0

Cijene struje za tarifne kupce ostale nepromijenjene

FENA
Prvi put nakon osnivanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, cijene električne energije za kupce u Distriktu utvrdila je regulatorna institucija - Državna regulatorna komisija za električnu energiju.

Utvrđenim privremenim tarifnim stavovima cijene električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce ostale su nepromijenjene u odnosu na one koje je posljednji put prošle godine utvrdio Upravni odbor JP Komunalno Brčko.

Time se u početnom periodu funkcioniranja novouspostavljenog regulatornog okvira u Distriktu ovom preduzeću omogućava da nastavi poslovanje bez gubitaka i u 2011., a kupcima potrošnja električne energiju po cijenama na nivou prosječnih cijena u BiH, saopćeno je iz Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Kako se dodaje, cijene električne energije će se izražavati privremenim tarifnim stavovima sve dok Državna regulatorna komisija za električnu energiju ne propiše metodologiju i kriterije za utvrđivanje cijene snabdijevanja nekvalificiranih kupaca. Izrada te metodologije bit će jedan od prioriteta državnog regulatora.

Dodjela licence Komunalnom Brčko i određivanje tarifa, te potpisivanje jednogodišnjeg ugovora s Elektroprivredom Republike Srpske, koja je ponudila najpovoljnije uvjete snabdijevanja, dio je cjelovitog procesa regulacije snabdijevanja električnom energijom kupaca u Brčko Distriktu BiH, kaže se u saopćenju Državne regulatorne komisije za električnu energiju.