U Italiji vanredno
18

Cijene plina u Evropi skočile nakon eksplozije gasovoda u Austriji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cijene prirodnog plina i energije skočile su u Evropi nakon eksplozije u čvorištu prirodnog gasa u Austriji, a cijena sirove nafte je porasla iznad 65 dolara po barelu prvi put od juna 2015. godine.

Najveći porast je u Velikoj Britaniji koja se muči da prevaziđe utjecaj zatvaranja mreže cjevovoda u Sjevernom moru.

Eksplozija se dogodila jutros u devet sati u Baumgartenu. Jedna osoba je poginula, a 21 povrijeđena. Izazvala je prekide u protoku na jednoj od glavnih tačaka gdje ruski prirodni plin ulazi u Evropu. Uz ovo, već dva dana pada snijeg u većem dijelu Evrope, te je potražnja za plinom veća.

"Evropsko tržište plina prolazi kroz oluju. Ukoliko se zalihe ne obnove brzo, a hladno vrijeme nastavi, visoke cijene ostat će tokom cijele zime", kazao je britanski analitičar Massimo Di-Odoardo.

Italija, koja se oslanja na ruski plin 30 posto od ukupne potražnje, proglasila je vanredno stanje za plin. Naftna firma OMV AG, koja kontroliše plinovod u Baumgartenu, saopćila je kako će joj trebati dani da povrate proizvodnju.

"Italija je ključni problem. Slovenija i Hrvatska su mala tržišta. Više neruskog plina će trebati biti preusmjereno na jug", kazao je Jonathan Stern, osnivač Programa za istraživanje prirodnog plina na Institutu Oxford.

Nacionalne kompanije koje se bave snabdijevanjem gasom kazale su kako neće biti problema ako se sve okonča sutra, ali ako rješavanje ove situacije potraje nekoliko sedmica, onda svi imaju razloga za veliku brigu.

Ruski Gazprom PJSC saopćio je kako radi na redistribuciji protka plina i da čini sve što je u njihovoj moći da plin stigne do klijenata. Policija još istražuje uzrok eksplozije, ali pretpostavlja se da je rezultat tehničkog kvara.