biznis
0

Cijene nafte u porastu nakon dogovora o pomoći Irskoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte skočile su danas na svjetskim tržištima prema 83 dolara za barel nakon što su međunarodne finansijske vlasti dogovorile pomoć za prezaduženu Irsku i zaštitu za širi evropski finansijski sistem.

Na američkom tržištu cijena barela nafte za isporuke u januaru porasla je za 72 centa na 82,70 dolara, nakon što su prošle sedmice ugovori za isporuke u decembru zabilježili najveći sedmični postotni pad od 13. augusta.

Na tržištu u Londonu barel je poskupio 1,02 dolara i njime se trgovalo po 85,36 dolara, odražavajući optimizam u eurozoni, prenose agencije.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond dogovorili su u nedjelju pomoć za Irsku u obliku zajmova kako bi se othrvala bankovnoj i proračunskoj krizi. Dublin je i službeno uputio zahtjev za pomoći. Očekuje se da će ukupna vrijednost paketa iznositi 80 do 90 milijardi eura.

"Ove sedmice bit će važno vidjeti hoće li plan za spas (Irske) prekinuti lanac rizika koji bi se mogao proširiti na ostale zemlje eurozone pritisnute finansijskim teškoćama", objavila je banka Mizuho Corporate Bank u svom dnevnome izvještaju.

Euro je porastao na najvišu razinu u sedmici u odnosu na dolar, dosegnuvši 1,3786 dolara. Slabiji dolar obično podupire cijene nafte i roba i jača apetit ulagača za rizičnijom imovinom jer čini naftu jeftinijom za potrošače izvan Sjedinjenih Država, budući da su njezine cijene iskazane u američkoj valuti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 81,41 dolara, što znači da je bila 32 centa viša nego dan ranije.