biznis
0

Cijene nafte u padu zbog jačanja dolara

FENA
Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačeg dolara i očekivanja zatopljenja u hemisferi, uz smanjeni obim trgovine zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga u SAD-u.

Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u martu pale 50 centi na 97,88 dolara. U elektroničkoj trgovini u SAD-u cijene barela za isporuke u februaru bile su u minusu 65 centi, spustivši se na 90,89 dolara za barel. Razlika između cijena na ta dva tržišta smanjila se nakon što su u petak u Londonu istekli terminski ugovori za februar, prenose agencije.

U jednom je trenutku u petak prekoračila osam dolara, što je bio njihov najveći raskorak u više od dvije godine.

Broker iz firme Bache Commodities Christopher Bellew tumači pojeftinjenje na početku sedmice snažnijim dolarom, koji je pritisnuo tržišta roba.

"Cijena nafte je u uzlaznom trendu od sredine novembra i sada se približavamo razini od 100 dolara. Vrijeme je na sjevernoj hemisferi malo toplije i nazire se kraj zime", dodaje Bellew.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavit će tokom dana mjesečni izvještaj o tržištu nafte s fokusom na globalnu potražnju, prognozu ponude i podacima o zalihama.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 94,04 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.