|

Cijene nafte stagniraju: OPEC smanjuje, a SAD povećava proizvodnju

Cijene nafte stagniraju: OPEC smanjuje, a SAD povećava proizvodnju
0
F
FENA
13.2.2017. u 12:19
21
komentara
0

dijeljenja
Cijene nafte stagniraju: OPEC smanjuje, a SAD povećava proizvodnju
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice je podržala vijest da se članice OPEC-a u velikoj mjeri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje, ali rast cijena onemogućio je daljnji rast proizvodnje u SAD-u.
Na londonskom tržištu cijena barela je u petak na kraju trgovanja iznosila 56,70 dolara, što je 10-ak centi manje nego sedam dana prije, dok je na američkom tržištu barel poskupio tri centa, na 53,86 dolara.

Cijene nafte podržala je procjena da je 11 članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) već u januaru ostvarilo više od 90 posto planiranog smanjenja proizvodnje.

"Neki proizvođači, prije svega Saudijska Arabija, smanjili su proizvodnju i više nego što se tražilo", navela je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U toj agenciji procjenjuju da bi, u slučaju da se proizvodnja zadrži na sadašnjem nivou, višak u opskrbi u idućih šest mjeseci bio smanjen za oko 600.000 barela dnevno. Agencija je također povisila procjene svjetskog rasta potražnje za naftom u 2017. na 1,4 miliona barela dnevno, za 100.000 barela više u odnosu na dosadašnju procjenu.

Međutim, već mjesecima raste proizvodnje u SAD-u. U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za 10, što je već 14. rast u posljednjih 15 sedmica.

S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati između 50 i 60 dolara po barelu.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...