biznis
0

Cijene nafte stabilne

FENA
Cijene nafte u petak su se stabilizirale na razini od 73 dolara za barel jer ulagače i dalje brinu loše prognoze u vezi s oporavkom globalne ekonomije.

Dok se mnogi na tržištu pitaju hoće li svijet doista doživjeti recesiju u obliku slova "W", ulagači svu pažnju usredotočuju na današnji izvještaj s američkog tržišta rada. (W-recesija se opisuje kao dvostruki uzastopni pad ekonomije u kojem nakon prvog pada slijedi kratkotrajni oporavak koji međutim poništi novi pad na dno.)

Barel sirove nafte za isporuke u augustu u petak je u New Yorku poskupio 15 centi na 73,10 dolara, nakon što je u četvrtak u jednom trenutku potonuo na 72,05 dolara. Na Londonskoj berzi cijena nafte je porasla za 19 centi na 72,53 dolara.

"Tržište i dalje treba jasne naznake snažnog oporavka svjetske ekonomije kako bi cijene rasle", kazao je za Reuters Ken Hasegawa, analitičar brokerske kuće Newedge iz Japana.

"Ako će današnji izvještaj s tržišta rada biti loš, cijene nafte će nastaviti ponirati prema razini od 70 dolara", dodao je Hasegawa.

Ekonomisti su prognozirali da su američki poslodavci u prošlom mjesecu ukinuli 110.000 radnih mjesta, ponajviše zbog otkazivanja ugovora na određeno vrijeme osobama koje su bile angažirane na popisivanju stanovništva.