biznis
0

Cijene nafte stabilne iznad razine od 76 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte danas su se stabilizirale uoči objave podataka s američkog tržišta te nakon što je rast dionica na svjetskim berzama smanjio zabrinutost da usporava oporavak globalnog gospodarstva.

Barel sirove nafte za isporuke u junu u New Yorku je pojeftinio 12 centi na 76,25 dolara, a na Londonskoj je berzi sirovina cijena nafte porasla za 76 centi na 81,25 dolara.

"Spremnost ulagača na rizike se malo poporavila nakon što su ojačala dionička tržišta, a i euro se oporavio", kazao je za Bloomberg Andrey Kryuchenkov, analitičar VTB Capitala iz Londona.

"Pažnja ulagača do kraja dana će se usmjeriti na fundamente jer će američka vlada objaviti najnovije podatke o naftnim zalihama", dodao je Kryuchenkov.

Analitičari očekuju da će navedeni izvještaj pokazati kako su zalihe u najvećem svjetskom potrošaču enerije u protekloj sedmici porasle za 1,6 miliona.

Američki naftni institut (API) jučer je objavio da su zalihe u SAD-u u prošloj sedmici porasle za 362.000 barela.

S druge strane Međunarodna agencija za energiju je smanjila svoje prognoze u vezi potražnje za naftom u ovoj godini za 220.000 barela na 86,4 miliona barela na dan.