biznis
0

Cijene nafte pale ispod 72 dolara

FENA
Cijene sirove nafte danas su pale, te su na putu da u minusu završe šesti dan zaredom, jer su ulagači na svjetskim berzama i dalje zabrinuti da oporavak globalnog gospodarstva gubi na snazi.

Barel sirove nafte za isporuke u augustu u New Yorku je pojeftinio za 10 centi na 71,88 dolara, nakon što je u jednom trenutku dotaknuo razinu od 71,09 dolara.

Na Londonskoj berzi cijena nafte je skliznula za 6 centi na 71,38 dolara.

Thorbjorn Bak Jensen, analitičar Global Risk Managementa iz Danske za Reuters je izjavio da će naftno tržište i dalje biti pod najvećim utjecajem makroekonomskih podataka koji će dati najbolje smjernice buduće potražnje za naftom.

No, današnji podaci Američkog naftnog instituta (API) trebali bi pokazati da naftne zalihe u SAD-u padaju, što bi moglo dati potporu cijenama nafte.

"Današnji bitni podaci uključuju revidirani izvještaj vezan uz BDP eurozone, te narudžbe iz njemačke industrije, no naglasak je na izvještaju API-ja", kazao je Jensen.

Analitičari su prognozirali da su američke naftne zalihe u prošloj sedmici pale za 2,6 miliona barela, dok su zalihe benzina pale za 300.000 barela.