|

Cijene nafte skliznule prema nivou od 81 dolara

Cijene nafte skliznule prema nivou od 81 dolara
0
F
FENA
23.11.2010. u 16:05
0
komentara
0

dijeljenja
Cijene nafte skliznule prema nivou od 81 dolara
Cijene nafte u utorak su zaronile prema nivou od 81 dolara nakon što je dolar ojačao, a tržišta dodatno zabrinula razmjena topničke vatre između dviju Koreja i mogućnost širenja dužničke krize u eurozoni.
Vojska Sjeverne Koreje ispalila je topničke granate na južnokorejski otok Yoenpyeong u Žutom moru, a južnokorejske snage su uzvratile vatru te je odmah izdana naredba o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti.

Vojni avioni su poslani u područje u kojem se dogodio incident, a najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Ulagači se plaše i novih mjera za suzbijanje inflacije u Kini, ali i produbljivanja finansijske krize u Irskoj, zbog čega je i euro ponovno pod pritiskom.

Cijena barela sirove nafte u utorak je u New Yorku pojeftinila za 26 centi na 81,48 dolara, nakon što je u ponedjeljak zabilježen pad od 71 centa. Na Londonskoj berzi cijena nafte je pala za 20 centi na 83,76 dolara.

"Pred nama je produženi vikend u SAD-u koji obično uzrokuje veći apetit ulagača za rizikom", kazao je za Reuters Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"Ipak, zbog napetosti između dviju Koreja i straha da bi još poneka članica eurozone uskoro mogla zatražiti pomoć, ulagači u ovom trenutku nisu spremni preuzeti veći rizik te cijene nafte padaju", pojasnio je Jakob.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.