biznis
0

Cijene nafte iznad 83 dolara uoči sastanka FED-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su porasle uoči odluke američke centralne banke o kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

Čelnici američke centralne banke zasjedaju 2. i 3. novembra, a ulagači očekuju odluku o novom programu otkupa državnih obveznica kako bi se povećala likvidnost finansijskog sistema, potaknulo kreditiranje i zadržalo kamate na niskim nivoima, što bi trebalo potaknuti rast ekonomije.

U anketi Reutersa većina analitičara procjenjuje da će Fedov program kupovanja obveznica iznositi 100 milijardi dolara mjesečno, ili ukupno 500 milijardi dolara od novembra do prvih mjeseci 2011. godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što Amerikanci danas izlaze na izbore za Predstavnički dom i Senat koji će, prema posljednjim anketama, donijeti pobjedu opozicionim republikancima.

Barel sirove nafte za isporuke u decembru danas je na berzi u New Yorku poskupio za 36 centi na 83,31 dolar, nakon što je jučer pridobio 2 posto. Na Londonskoj berzi cijena nafte je porasla za 17 centi na 84,79 dolara.

Trgovci na naftnom tržištu danas su u drugi plan stavili i izjave čelnika OPEC-a. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi jučer je izjavio da potrošače ne bi previše pogodio rast cijena na 90 dolara za barel. Katarski predstavnik u OPEC-u je dodao da su cijene između 70 i 90 dolara razumne. Analitičari su izjavu saudijskog ministra shvatili kao poruku da će najveći svjetski izvoznik nafte dopustiti rast cijena na 90 dolara za barel.