|

Cijene nafte na najvišem nivou u zadnjih šest mjeseci

Cijene nafte na najvišem nivou u zadnjih šest mjeseci
0
F
FENA
3.11.2010. u 14:46
0
komentara
0

dijeljenja
Cijene nafte na najvišem nivou u zadnjih šest mjeseci Foto: AFP
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle na najviši nivo u zadnjih šest mjeseci nadomak 85 dolara za barel jer je ulagače ohrabrio pad američkih zaliha uoči odluke Feda o kvantitativnom popuštanju monetarne politike.
Barel sirove nafte za isporuke u decembru na berzi u New Yorku je poskupio za 1,02 dolara na 84,92 dolara, nakon što je u jednom trenutku dotaknuo nivo od 85,04 dolara.

Na Londonskoj berzi cijena barela je porasla za 1,10 dolara na 86,51 dolar.

Ulagači se nadaju da će izbori za Kongres i odluka američke centralne banke o labavljenju monetarne politike poboljšati poslovno okruženje.

Danas se očekuje odluka Feda o daljnjem kvantitativnom popuštanju, odnosno novom programu za kupovinu obveznica, čime bi se kamate zadržale na niskom nivou i tako potaknulo kreditiranje.

To bi, u konačnici, trebalo potaknuti jači rast američke ekonomije. Procjenjuje se da će Fedov program otkupa obveznica iznositi barem 500 milijardi dolara u idućih pet mjeseci, ali dosta je nesigurnosti i po pitanju vrijednosti i po pitanju trajanja tog programa.

Dodatnu potporu cijenama danas je dao najnoviji izvještaj Američkog naftnog instituta (API) koji pokazuje da su američke naftne zalihe u prošloj sedmici pale za 4,1 milion barela, dok su analitičari Reutersa očekivali njihovo povećanje za 1,2 miliona barela.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.