biznis
0

Cijene nafte na najvišem nivou u zadnjih šest mjeseci

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle na najviši nivo u zadnjih šest mjeseci nadomak 85 dolara za barel jer je ulagače ohrabrio pad američkih zaliha uoči odluke Feda o kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

Barel sirove nafte za isporuke u decembru na berzi u New Yorku je poskupio za 1,02 dolara na 84,92 dolara, nakon što je u jednom trenutku dotaknuo nivo od 85,04 dolara.

Na Londonskoj berzi cijena barela je porasla za 1,10 dolara na 86,51 dolar.

Ulagači se nadaju da će izbori za Kongres i odluka američke centralne banke o labavljenju monetarne politike poboljšati poslovno okruženje.

Danas se očekuje odluka Feda o daljnjem kvantitativnom popuštanju, odnosno novom programu za kupovinu obveznica, čime bi se kamate zadržale na niskom nivou i tako potaknulo kreditiranje.

To bi, u konačnici, trebalo potaknuti jači rast američke ekonomije. Procjenjuje se da će Fedov program otkupa obveznica iznositi barem 500 milijardi dolara u idućih pet mjeseci, ali dosta je nesigurnosti i po pitanju vrijednosti i po pitanju trajanja tog programa.

Dodatnu potporu cijenama danas je dao najnoviji izvještaj Američkog naftnog instituta (API) koji pokazuje da su američke naftne zalihe u prošloj sedmici pale za 4,1 milion barela, dok su analitičari Reutersa očekivali njihovo povećanje za 1,2 miliona barela.