biznis
0

Cijena nafte pala zajedno s kineskim planom

FENA
Sirovom naftom se u utorak na svjetskim berzama trguje po cijeni od oko 60 dolara za barel, što je blizu 18-mjesečnog minimuma i posljedica je slabljenja nade da će masivni finansijski plan, koji je kineska vlada odobrila krajem prošle sedmice, u većoj mjeri doprinijeti zaustavljanju daljnjeg usporavanja globalnog privrednog rasta.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru danas je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,27 dolara, na 60,14 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,13 dolara na 56,95 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Cijena nafte i indeksi svjetskih berzi papira od vrijednosti su u ponedjeljak naglo skočili nakon što je Kina objavila da u svrhu poticaja privrednog rasta planira potrošiti 586 milijardi dolara.

Optimizam je, međutim, splasnuo jer su investitori opet usmjerili pažnju na posrnulu američku privredu, kojoj predstoji najgora recesija u posljednjih nekoliko decenija.

U utorak je zabilježen pad indeksa na većini azijskih i evropskih berzi. Tako je japanski indeks Nikei 225 pao tri posto, honkonški Hang Seng je izgubio na vrijednosti 2,9 posto, dok su londonski FTSE i nemački DAX zabilježili pad od oko dva posto.

Investitori pokušavaju zaključiti koliko bi duboka mogla biti recesija u SAD-u nakon što zvanični podaci američke vlade i rezultati poslovanja kompanija odražavaju naglo usporavanje rasta potrošačke tražnje, bankarskih zajmova i investicija u drugoj polovini godine.

"Prošle sedmice su u Sjedinjenim Državama objavljeni podaci o izuzetno slaboj prodaji automobila i prilično šokantnoj stopi nezaposlenosti. Ne bi me iznenadilo da nafta počne padati prema granici od 50 dolara za barel", izjavio je analitičar australske konsultantske firme Commodity Warrants Toby Hassall.

Prodaja automobila na američkom tržištu pala je u oktobru na najmanji nivo u posljednjih 25 godina, dok je stopa nezaposlenosti prošlog mjeseca dostigla 14-godišnji maksimum od 6,5 posto, pokazali su podaci američke vlade.