biznis
0

Cijena će odrediti izvođača radova na autoputu od Doboja do Prnjavora

FENA
Ponuđena cijena bit će presudna prilikom izbora najboljeg ponuđača za izgradnju dionice autoputa na relaciji Doboj - Prnjavor, najavio je danas resorni ministar Nedeljko Čubrilović.

Kredit od 150 miliona eura za izgradnju ovog dijela autoputa Banja Luka - Doboj uzet je od Evropske banke za obnovu i razvoj, a 27. aprila je zatvoren međunarodni tender i otvorene ponude za izvođača radova na toj trasi.

Iako je 31 kompanija preuzela tendersku dokumentaciju, njih 12 je predalo ponude preduzeću "Autoputevi RS".

Nijedna od domaćih građevinskih firmi nije se samostalno prijavila na javni poziv za izvođače radova, a dvije su predale ponude udružene s inostranim kompanijama.

U narednim danima očekuje se da prijavljene kompanije dostave finansijsku ponudu, a polovinom juna trebalo bi da se zna ko će graditi istočnu dionicu autoputa Banja Luka - Doboj, od Doboja do Prnjavora, u ukupnoj dužini od 37 kilometara.

Nakon što se potpiše ugovor, pripremni radovi očekuju se tokom ljeta.

Čubrilović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da vjeruje da će biti izabran najbolji i najpovoljniji izvođač radova.

"Sve se radi po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj i za tu dionicu je već potpisan ugovor od 150 miliona eura i smjernice te banke se do kraja moraju ispoštovati", podsjetio je entitetski ministar saobraćaja i veza.