Bez obzira na akcize u BiH
0

Cigarete TD Rovinj neće poskupiti u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Zbog rastuće ekonomske krize i sve lošijeg standarda građana, Tvornica duhana Rovinj je donijela odluku da neće podizati cijene cigareta od 1. januara 2010. godine, kada počinje primjena novog Zakona o akcizama BiH.

Nova zakonska regulativa znatno povećava porezna opterećenja na duhanske proizvode što će uveliko uticati na duhansku industriju u Bosni i Hercegovini.

"Ova promjena zakonske regulative, koja je u nepunih šest mjeseci porezna opterećenja na duhanske proizvode u BIH povećala za čak 0,7 KM po kutijici cigareta, dovela je do značajnog povećanja maloprodajnih cijena cigareta, rasta nelegalne trgovine i prekogranične kupnje. Vodeći računa o našim potrošačima i ekonomskoj krizi, odlučili smo do daljnjeg, nauštrb vlastitih prihoda i zarade zadržati postojeći nivo cijena naših proizvoda u BIH“, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković.

Podsjećamo da je Sead Hadžimusić, direktor prodaje Fabrike duhana Sarajevo, za naš portal rekao da će provođenje Zakona rezultirati povećanjem cijena cigareta koje proizvodi FDS za minimalno 50 feninga. Nove cijene potrošače očekuju od januara 2010.godine.