biznis
61

Čičić: U BiH nedovoljno ulaganja u istraživanje i inovacije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić, koordinator projekta "Platforma za transakademsku saradnju u oblasti inovacija - PACINNO" za BiH, istakao je da stanje u BiH u pogledu inovacija i istraživanja, u odnosu na zemlje u regiji, nije na zavidnom nivou te da imamo premali broj istraživača i nedovoljno ulaganja u finansiranje inovativnosti.

To je kazao povodom konferencije "Politika inovacija u BiH" koja je organizirana danas u Sarajevu, u okviru spomenutog projekta, čiji je vodeći partner Univerzitet u Trstu te fakulteti i univerziteti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

"Kroz inovatinan pristup i podršku malim i srednjim preduzećima u pogledu inovativnosti, svaka od ovih zemalja može postići veći rast, razvoj, više zapošljavanja i bolje ekonomske rezultate", smatra Čičić.

S tim u vezi, naglasio je da je cilj projekta poticanje inovacija koje su važna aktivnost u Evropskoj uniji (EU), jer se na njima bazira cijeli program razvoja EU narednih nekoliko godina.

Pomoćnica ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH) Biljana Čamur- Veselinović pojasnila je da su zadaci projekta prikaz mape inovacija u BiH te identifikacija slabosti, šansi i resursa.

Dodala je da će ti rezultati potom biti ugrađeni u strateške dokumente te će putem njih biti predložene određene mjere da bi se na najbolji način iskoristili resursi koje BiH ima.

Kazala je da je jedna od slabosti u BiH statistika, jer je tek sada pokrenuto adekvatno prikupljanje podataka bez kojih je teško kreirati politike.

Također je istakla da sredstva koja BiH izdvaja za oblast inovacija i istraživanja nisu dovoljna. Naime, MCPBiH svake godine objavljuje javni poziv te putem njega i grant sredstva podržava inovatore i saveze i udruženja inovatora.

Međutim, kako je rekla, sredstva izdvojena iz budžeta za 2015. godinu u tu svrhu su simbolična i iznose 117.000 KM.

Rukovoditelj projekta profesor Andrea Tracogna s Univerziteta u Trstu kazao je da žele generirati inovacije, ali bez fokusiranja samo na visoko razvijene tehnologije. Stoga su glavna ciljna grupa mala i srednja preduzeća.

Zaključio je da je u BiH malo ulaganja u privrednom i javnom sektoru u pogledu podsticanja istraživanja te da istraživanje i objavljivanje radova inovatora nije na sjajnom nivou, ali da se ne radi o kvalitetu istraživanja, već o malom broju istraživača u BiH.