{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH godišnje dobije više od 700 upita vezanih za strane investicije

F
15.4.2015. u 14:40
12
14
BiH godišnje dobije više od 700 upita vezanih za strane investicije
12
BiH godišnje dobije više od 700 upita vezanih za strane investicije
Po statistikama Agencije za promociju stranih investicija BiH – FIPA-e, na godišnjem nivou ta agencija dobije više od 700 upita različite vrste vezano za strana ulaganja u BiH, kazala je zamjenica direktorice FIPA-e Blaženka Mišković, naglasivši kako za investiranje u BiH postoji jako mnogo interesa, no da tek treba vidjeti koliko će se tih projekata u konačnici i realizirati.
Upiti stranih investitora se uglavnom odnose na mogućnosti investiranja, makro-ekonomske pokazatelje u zemlji i slično, kazala je Miškovićeva u izjavi za novinare tokom okruglog stola "Mogućnosti korištenja EU fondova i pronalaženja stranih partnera" koji se danas održao u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2015.

Ona je kao jednu od poteškoća za privlačenje stranih investicija navela nekoordiniran rad institucija BiH na promidžbi potencijala naše zemlje.

"Imamo mnogo institucija koje rade promociju, no dosta često ta koordinacija nije dovoljno usklađena i dovoljno sinhronizirana", kazala je Miškovićeva.

Naglasila je i kako, po rangiranju Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija, BiH ne stoji baš najbolje u odnosu na zemlje iz okruženja.

Međutim, s druge strane BiH ima dosta pogodnosti koje treba i može iskoristiti, prije svega zbog blizine tržišta EU, istaknula je zamjenica direktorice FIPA-e.

Također, postoje mogućnosti i za premještanje proizvodnje iz zemalja EU na prostor BiH, a velike mogućnosti postoje kada su u pitanju prirodni resursi i prirodna bogatstva naše zemlje, kao i radna snaga.

Govoreći o EU programu za istraživanje i inovacije (Horizont 2020), koji je već otvoren za BiH, direktor EICC-a BiH Senad Hromić kazao je kako taj program najveći EU program za istraživanje i inovacije s oko 80 milijardi eura proračuna za razdoblje od 7 godina (2014.-2020.)

Projekt pokriva oblasti – izvrsnost u nauci, industrijsko vodstvo te društvene izazove.

Kada je riječ o apliciranju za projekte, Hromić je istaknuo kako ono za sada ide relativno dobro.

Inače, na današnjem okruglom stolu, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s FIPA-om, bilo je riječi i o EU programu za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) čije se otvaranje za BiH uskoro očekuje.

Dio okruglog stola bio je rezerviran i za predstavljanje iskustava u pripremi prijedloga EU/investicijskih projekta, a održana je diskusija o identificiranju najefikasnijih načina pomoći gospodarskim subjektima da se u što većem obimu uključe u pripremu EU investicijskih projekata te na taj način osiguraju finansijska sredstva za jedan dio svojih aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: