|

Chrysler vraća zajam Americi i Kanadi

Chrysler vraća zajam Americi i Kanadi
0
S
SRNA
28.4.2011. u 16:00
0
komentara
0

dijeljenja
Chrysler vraća zajam Americi i Kanadi Foto: AP
Američki proizvođač automobila Chrysler, koji je bio na ivici propasti 2009. godine, planira da do kraja juna vrati vladama SAD-a i Kanade zajam od preko sedam milijardi dolara.
Saopštenje je uslijedilo skoro dvije godine nakon što je kompanija izašla iz kontrolisanog bankrota i postala dio italijanske grupacije Fiat.

Firma će za potrebe otplate zajma dobiti dio novca od Fiata, koji je ranije objavio da planira da kupi vlasnički udio u Chrysleru 16 posto za 1,27 milijardi dolara.

Američka kompanija nije objavila nikakve detalje, ali izvori bliski ovom pitanju kažu da Chrysler planira da pozajmi šest milijardi dolara i izda obveznice da bi otplatio dug vlastima SAD-a i Kanade.

Otplata duga bit će prekretnica za Chrysler, koji pokušava da se distancira od kontroverznog spasavanja koje je preduzela administracija predsjednika SAD Baracka Obame i ponovo zadobije povjerenje potrošača.

Sporazum o refinansiranju duga omogućiće Fiatu da preuzme većinski vlasnički udio u Chrysleru.

Analitičari smatraju da će američki proizvođač zbog toga postati privlačniji potencijalnim investitorima.

Sergio Marchionne, direktor Fiata i Chryslera, izjavio je da je uzimanje zajma Chrysleru otežalo povratak u profitabilno poslovanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.