biznis
82

Četrdeset godina s avionima: Uspjeh Sarajevskog aerodroma leži na ramenima njegovih radnika

Piše: I. P.
Više od 800.000 putnika, uz pripreme za veliki milion, obilježilo je vrlo uspješnu 2016. godinu za najveći bosanskohercegovački aerodrom. Međunarodni aerodrom Sarajevo pored nadolazećeg rekorda iza sebe ima i rekordno burnu historiju koja leži u sjećanjima njegovih najstarijih radnika.

Međunarodni aerodrom Sarajevo prošle godine je zabilježio tri rekorda. U julu je zabilježen 109.141 putnik, odnosno rast od 22,2 posto u odnosu na juli 2015. godine, a u augustu je zabilježen najveći broj putnika u jednom mjesecu - 118.350.

Treći i najzvučniji bio je 800.000. putnik, odnosno putnica, koja je na aerodrom kročila 5. decembra 2016.

Što se tiče 2017. godine, aerodrom se priprema za milion putnika, za nadogradnju Terminala B i rekonstrukciju piste. Također, Međunarodni aerodrom Sarajevo početkom ove godine očekuje uspostavljanje linije Sarajevo - Budimpešta (Wizz Air) i Sarajevo - Doha (Qatar Airways).

Ono što omogućava razvoj najvećeg bh. aerodroma jeste sve popularnije Sarajevo kao idealna destinacija za one koji žele doživjeti drugačiju Evropu, ali i njegovi radnici, posebno oni koji su cijeli radni vijek proveli na betonu piste.

Sulejman Halilović na aerodromu radi od 1976. godine. Najprije je vršio dužnost transportnog službenika na platformi za prihvat i otpremu letjelica, a posljednjih godina radi u sektoru sigurnosti.

Sulejman Halilović (Foto: Klix.ba)
Sulejman Halilović (Foto: Klix.ba)

"Raditi na Aerodromu Sarajevo za mene je uvijek bilo posebno iskustvo. Aerodromi imaju tu posebnu atmosferu i energiju gdje se u zraku osjeti uzbuđenje zbog odlaska na daleki put i sreća zbog dočeka drage osobe. Osjeti se i uzbuđenje zbog novih početaka, dugo očekivanog odmora. Niko ko dođe na aerodrom nije ravnodušan", kazao je Halilović za Klix.ba.

Naš sagovornik kaže da je period Olimpijskih igara bio obavijen posebnim iskustvom.

"Tada je Sarajevo barem tih nekoliko sedmica bilo centar svijeta. Za većinu sportista te za predstavnike brojnih delegacija predstavljao je njihov prvi susret sa Bosnom i Hercegovinom i prvi utisak o našoj zemlji. Na nama je stoga bila posebna odgovornost da ta prva slika bude ne samo pozitivna, već impresivna, i taj zadatak svih ovih godina uspješno ostvarujemo", sjetio se Halilović.

Bilo je tu brojnih gostiju koji su im se zauvijek urezali u sjećanje. Posjeta pape Franje prošle godine, posjeta velikih državnika i sjajne holivudske zvijezde koje, kaže Sulejman, uvijek iznova oduševe svojom skromnošću.

"Tokom rata u kojem je potpuno uništen, svi zaposlenici su dali maksimum kako bi ponovo bio rođen. Veseli me što je MAS danas izrastao u moderan aerodrom kojim može stati uz bok bilo kojem evropskom i svjetskom aerodromu", zaključuje Halilović.