promo
19

CET Energy uspješno implementirao Smart Parking i Smart AirQuality sisteme u Sarajevu

CET Energy, vodeća kompanija za pametna rješenja, u Sarajevu je uspješno realizovala dva Smart City projekta u ulicama Brodac i Bistrik, te je time Bosna i Hercegovina dobila prvo domaće rješenje on-street (uličnog) sistema pametnog parkinga.

Pilot projekat je realizovan u okviru inicijative Smart Sarajevo, te nudi savremena, inovativna i skalabilna rješenja za pametni parking i pametni nadzor kvaliteta zraka. Pored Sarajeva, Općina Travnik je prepoznala prednosti i inovativnost Smart City rješenja, te je odabrala kompaniju CET Energy da implementira prvi pametni parking sa nadzorom kvaliteta zraka. Vizija i strategija poslovanja kompanije CET Energy je razvoj interoperabilinih i integrabilnih pametnih rješenja, što je osnova razvoja pametnog grada. Pored Smart Parking i Smart AirQuality rješenja, u toku je implementacija Smart Lighting rješenja pametne javne rasvjete u Sarajevu.

Sistem pametnog parkinga informiše vozače i vlasnike parkinga o trenutnom stanju zauzetosti parking mjesta te nudi potpunu kontrolu i statističke pokazatelje vlasnicima parkinga. Na ovaj način stvoreni su preduslovi za rješavanja saobraćajnih gužvi, što dugoročno vodi smanjenju nivoa zagađenja zraka prouzrokovano kruženjem vozila koja traže parking. Po uzoru na svjetska rješenja, građani Sarajeva i njegovi posjetioci će štedjeti vrijeme prilikom traženja slobodnog parking mjesta. Sistem ne samo da ima funkciju prikaza parking mjesta već i prikazuje podatke koji služe za ekonomske proračune i planove razvoja, a s ciljem pozitivnog učinka na ekologiju, kvalitet zraka i života generalno.

Sistem pametnog nadzora kvaliteta zraka omogućava mjerenje koncentracije NO2 i PM čestica, temperature zraka, vlažnosti zraka, te toplotni indeks. Kompleksne združene analize navedenih parametara omogućavaju pored trenutnog pregleda zagađenosti i mogućnost predikcije zagađenja, što je značajan iskorak u odnosu na postojeća rješenja. Zahvaljujući navedenom, omogućeno je pravovremeno planiranje akcija nadležnih institucija i pojedinaca s ciljem smanjenja zagađenja zraka i negativnih utjecaja na zdravlje.

Projekat Smart Sarajevo predstavlja prve korake u stvaranju pametnijeg okruženja za građane Sarajeva i posjetitelje, te osigurava model koji se može implementirati na nivou cijelog grada i šire. Modernizacijom i uvođenjem pametnih usluga Sarajevo postaje prijestolnica u skladu sa evropskim standardima kvaliteta života građana. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na najzahtjevnijim tehničko-tehnološkim izazovima u području elektroenergetskog sektora i industrijskih telekomunikacionih sistema, sistem pametnog parkinga je razvio i implementirao tim mladih inžinjera elektrotehnike na čelu sa direktorom Arminom Selimićem. Portfolio CET Energy pametnih usluga uključuje pametni parking, pametnu rasvjetu, pametni nadzor zagađenja zraka, te pametno upravljanje otpadom.

Ovaj projekat je ujedno i poziv svim zainteresovanim stranama, javnim institucijama i privatnim kompanijama, koje imaju za cilj pouzdan, fleksibilan i skalabilan sistem pametnog grada po uzoru na svjetske trendove, da se obrate kompaniji CET Energy.