biznis
298

Centrotrans Eurolines snizio cijene karata i do 20 posto

Piše: M. Nukić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Kompanija Centrotrans Eurolines pamtit će 2014. kao najuspješniju poslovnu godinu u periodu poslije rata. Povećali su broj linija, zabilježili povećanje broja putnika, te su modernizirali usluge kako bi putnicima bilo što ugodnije u njihovim vozilima.
Edin Lončarić, Safudin Čengić i Muhamed Šaćiragić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edin Lončarić, Safudin Čengić i Muhamed Šaćiragić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Centrotrans je bio partner svih saveza u prošloj godini te glavni organizator putovanja naših fudbalera i navijača na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Našem uspjehu doprinio je i pad cijena goriva, što nam predstavlja najveći trošak. Također, obnovili smo vozni park, čime smo poboljšali naše usluge", rekao je generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić.

Potvrdili lidersku poziciju

U 2014. godini ova kompanija nabavila je 28 novih i polovnih autobusa koji su koštali više od 4,5 miliona KM. Smanjili su cijene prevoznih usluga i samim tim je povećan broj korisnika usluga ove kompanije.

"Potvrdili smo lidersku poziciju u organizaciji omladinskih i sportskih putovanja. Pratimo tehnološka dostignuća i prvi smo u BiH koji smo uveli besplatan internet u autobusima. Planiramo u ovoj godini uvesti internet na području cijele BiH. Uveli smo i videonadzor, online kupovinu karata te dizajnirali novu internet stranicu. Pokazali smo i da smo društveno odgovorna kompanija pomažući nevladine organizacije, sportska i kulturna udruženja i sl.", rekao je Čengić na konferencije za novinare na kojoj je predstavljen rad tokom prošle godine i planovi za 2015. godinu.

Safudin Čengić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safudin Čengić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

U 2014. godini Centrotrans je povećao prihod za sedam posto, povećali su broj kilometara za 19 posto, broj prevezenih putnika za 48 posto, a realizacija u saobraćaju veća je za 20 posto.

"U prošloj godini zaposlili smo dodatnih 38 uposlenika i povećali plate za tri posto. Mi bismo voljeli da smo mogli više povećati, ali vodimo se politikom da plaćamo onoliko koliko zaradite. Također, u prošloj godini smo ostvarili investicije u vrijednosti od 5,3 miliona KM i dobit od 322.836 KM, kako smo i planirali", kazao je Čengić.

Niže cijene autobuskih karata

Centrotrans ima velike planove i za 2015. godinu. Osim povećanja svih parametara planiraju investiciju vrijednu četiri miliona KM, te dobit od 424.000 KM. Ono što će obradovati sve korisnike prevoza ove kompanije je informacija da će cijene karata od 15. januara biti snižene od šest do 20 posto.

"Odluku smo donijeli zbog pada cijene nafte. Cijene autobuskih karata u međugradskom saobraćaju bit će umanjenje od pet do 20 posto, a u prigradsko-gradskom saobraćaju od pet do 15 posto. Pripremili smo prijedlog sniženja cijena za KS od sedam posto i prijedlog poslali nadležnom ministarstvu", rekao je Čengić.

Tako će naprimjer cijena karte do Zenice i Banje Luke biti umanjena za devet posto, do Bihaća i Travnika 13 posto, Bijeljine 15 posto, a do Brčkog 20 posto. Više informacije potražite na zvaničnoj stranici Centrotrans Eurolinesa.