biznis
7

Centralna banka Rusije: Država polako izlazi iz recesije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) Rusije pokazuju da država izlazi iz dugog perioda recesije i da se vraća privremenom rastu, saopćila je danas Centralna banka Rusije.

"Procjene o BDP-u Rusije pokazuju da je recesija sada iza nas i da je ispred nas blagi ekonomski rast", navodi se u saopćenju banke.

Rast BDP-a Rusije je, prema procjenama banke, dostigao 0,2 do 0,3 posto u drugom kvartalu tekuće godine, dok je za treći i četvrti kvartal poboljšala prognoze, na 0,4 odnosno 0,5 posto.

Pad Rusije u duboku recesiju su prouzrokovale niske cijene nafte i zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ruski zvaničnici su nedavno insistirali na tome da recesija usporava, a ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je rekao da će ekonomija pasti za 0,2 posto u tekućoj godini poslije pada od 3,7 posto iz 2015. godine.

Međunarodni stručnjaci su, međutim, još uvijek pesimistični u pogledu perspektiva ruske ekonomije, koja će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, pasti za 1,2 posto u ovoj godini.