Prelijevanje haosa iz EU
19

Centralna banka BiH o finansijskoj krizi: Pratimo situaciju, naš bankarski sektor nije ugrožen

N. V.
S obzirom na rastuću finansijsku krizu u Evropi potaknutu krahom najveće švicarske banke, pitali smo Centralnu banku Bosne i Hercegovine, kakva je situacija u našoj državi i da li je poslovanje banaka ugroženo.
Istaknuli su da Centralna banka BiH prati aktualna dešavanja vezana za značajan pad vrijednosti dionica pojedinih evropskih banaka, koji je uslijedio nakon što su u javnost izašli detalji vezani za probleme u poslovanju jedne od velikih švicarskih investicionih banaka Credit Swiss.

"Prema najnovijim informacijama, izvjesno je preuzimanje vlasništva ove banke od strane najveće švicarske banke UBS i još uvijek se špekuliše o iznosu po kome bi se transakcija trebala izvršiti. Promjenom vlasništva može se očekivati nastavak redovnog poslovanja Credit Swiss banke. Ova banka predstavlja jednu od globalno sistemski važnih banaka, te kao takva, ni u kom slučaju ne bi trebala biti puštena da propadne", kazali su iz Centralne banke BiH.

CBBiH ne raspolaže informacijama o pojedinim poslovnim odnosima koje komercijalne banke u BiH eventualno imaju sa ovom švicarskom bankom, ali navode da mogu potvrditi da nisu povezane kroz vlasničke odnose.

"Također, možemo potvrditi da ne postoji rizik da finansijska stabilnost bankarskog sektora BiH bude ugrožena slijedom rasta rizika po poslovanje pojedinih evropskih banaka", naveli su.

Međutim, ono što jeste "ugroženo" su rate kredita za one koji imaju promjenjivu kamatnu stopu. Evropska centralna banka je zbog posljednjih problema podigla kamatnu stopu za 0,5 posto, a što će se proporcionalno odraziti i na rate kredita u BiH.

Iz Centralne banke BiH su se na naš upit dotaknuli i osiguranja depozita u domaćim bankama koji služi građanima u slučaju propasti neke banke koja posluje u BiH.

"Depoziti građana su sigurni u domaćim bankama, banke su likvidne, dobro kapitalizirane i profitabilne. U novembru 2022. godine iznos osiguranih depozita u bh. bankama povećan je sa 50.000 KM na 70.000 KM", rekli su iz banke.

Ekonomski analitičar Draško Aćimović je u razgovoru za Klix.ba ranije pak upozorio da je osiguranje depozita od 70.000 KM malo jer bi u slučaju psihološke ili stvarne krize, u BiH došlo do "bank run" što znači da bi građani mogli masovno krenuti u podizanje novca, a što uvijek vodi kao bankarskom haosu.

Osim toga, kriza u Evropi će dovesti i do nove inflacije, a poskupljenja se najviše očekuju za svakodnevne namirnice i hranu.