Stav iz Saudijske Arabije
76

Čelnik najvećeg izvoznika nafte na svijetu: Rat u Ukrajini nije osnovni uzrok energetske krize

B. R.
Amin Nasser, čelnik kompanije Saudi Aramco (Foto: EPA-EFE)
Amin Nasser, čelnik kompanije Saudi Aramco (Foto: EPA-EFE)
Amin Nasser, čelnik najveće saudijske kompanije Saudi Aramco, smatra da agresija Rusije na Ukrajinu nije osnovni uzrok energetske krize, već da je osnovni uzrok to što se nije dovoljno ulagalo u eksploataciju fosilnih goriva.

Saudi Aramco je najveći izvoznik nafte na svijetu, a Nasser je poručio Evropi da nije od pomoći njen plan da ograničavanjem cijena energenata i dodatnim oporezivanjem energetskih kompanija pokuša ublažiti energetsku krizu. Prema njegovim riječima, to ne predstavlja dugoročna rješenja.

"Zamrzavanjem cijena energenata možda će se kratkoročno pomoći potrošačima, ali time se ne utječe na stvarne uzroke i to nije dugoročno rješenje. Dodatno oporezivanje kompanija, kada želite da one povećaju proizvodnju, jasno da ne pomaže", izjavio je na forumu u Švicarskoj.

Nasser je među onima koji su mišljenja da je osnovni uzrok energetske krize taj što se nedovoljno ulagalo u fosilna goriva, dok alternativni izvori energije nisu bili lako dostupni. Za njega agresija Rusije na Ukrajini nije osnovni uzrok energetske krize, već da je ovaj rat samo doprinio krizi.

"Nažalost, čak i da rat prestane, što svi želimo, kriza se ne bi završila", dodaje.

Saudi Aramco ulaže novac da bi do 2027. mogao eksploatisati 13 miliona barela nafte dnevno, prenosi list Guardian.

Energetska kriza se intenzivirala nakon početka rata u Ukrajini, što je za posljedicu imalo rast cijena skoro svih potrepština. Države širom svijeta pogođene su inflacijom, a na koju su reagovale i ograničavanjem cijena.

U Evropskoj uniji se razmatra i ograničavanje cijena plina koji se uvozi iz Rusije. Međutim, među državama koje se protive ovoj mjeri je Mađarska, jer smatra da će se time Rusija podstaći da potpuno prekine distribuciju plina.