biznis
3

Čekanje i gužve su prošlost: Pogledajte kako bi aerodromi mogli izgledati 2024.

Klix.ba
Beskrajno dugo ukrcavanje i čekanje u redu na aerodromima konačno bi moglo biti stvar prošlosti, s obzirom na to da će aerodromi u budućnosti imati biometrijske karte, virtualne asistente i brze molekularne skenere sigurnosti.

Dizajneri su otkrili kako bi aerodromi mogli izgledati u budućnosti. S obzirom na to da su istraživanja pokazala kako putnicima najviše smeta čekanje na aerodromima, novi dizajn su posvetili upravo tom segmentu.

Putnici će dobiti biometrijski uzorak koji će služiti kao njihov pasoš, ukucavat će password i ID za putovanje, bez potrebe za odvojenim ličnim dokumentima, a sve u skladu s pravilnikom na aerodromu.

Svaki putnik će skenirati svoje biometrijske identifikatore, jedinstvene za njih. Dodatno će se poraditi i na sigurnosti od potencijalnih terorističkih napada, a sigurnosni punktovi će biti maksimalno opremljeni.

Također, tehnološki napredak će ukloniti potrebu za otvaranjem svačije torbe te prolaskom putnika kroz detektor metala. Umjesto toga, postojat će laserski molekularni skeneri za tijelo, izvorno dizajnirani za upotrebu u medicini te će se koristiti za otkrivanje zabranjenih materijala ili tekućina skrivenih u odjeći ili prtljagu. Bit će ih nekoliko te će omogućiti ljudima da jednostavno prolaze pored skenera i ne čekaju u dugim redovima.

Nećete više morati čekati na svoj prtljag tražeći ga u mnoštvu ostalih na pokretnoj traci, već ćete putem čipa dobiti obavijest kada je vrijeme da ga preuzmete. Za to vrijeme, putnici će moći provoditi svoje vrijeme u shoppingu ili traženju dodatnih informacija o putovanju na jednom od mnogih virtualnih asistenata.