Granica s Hrvatskom
22

Čekali smo 8 godina: Započeli radovi na mostu na Savi, gradit će se 30 mjeseci

I. P.
Kod Bosanske Gradiške danas je svečano obilježen početak radova na gradnji mosta preko rijeke Save, a koji će služiti kao granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na početak gradnje čekalo se više od osam godina, s obzirom na to da su prvi dokumenti o zajedničkom interesu Hrvatske i BiH po pitanju gradnje mosta potpisani još 2011. godine.

Most je dug 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom smjeru. Zbog plovnog saobraćaja Savom srednji raspon preko korita rijeke bit će dug 170 metara.

Dio je autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška, a s hrvatske strane nadovezivat će se na slavonski A3. Ta veza još uvijek nije izgrađena, a sam most gradit će se 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Zanimljivo je da je s bh. strane granični prijelaz gotovo završen.

Radove na mostu će vršiti bh. firma "Integral" te hrvatske kompanije "Đuro Đaković" i "Zagreb montaža", a ukupna cijena će biti 19 miliona eura. Evropska unija sufinansira gradnju sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicijske banke i sredstava koja su osigurale Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Premijer RS Radovan Višković kazao je da je ovo veliki dan za bh. entitet RS, jer se na taj most čeka 10 godina.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Ovim mostom BiH otvara vrata prema Evropskoj uniji, a autoput dobija svoju punu funkciju. On će omogućiti brži razvoj BiH i njime dobivaju svi građani Bosne i Hercegovine. Bosanska Gradiška će i ovim mostom dobiti najviše. Izvođačima čestitam na dobijenom poslu i molim ih da izvođenje skrate i da most otvorimo za manje od dvije i po godine", rekao je Višković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao kako se zahvaljuje trenutnoj hrvatskoj vladi koja je omogućila da se most konačno počne graditi.

"Most će povezivati naš kraj sa čitavom Evropom. Ovdje se gradi i to poručujemo i onima koji žele da se odsele", poručio je Dodik.

Pored njih, svečanosti su prisustvovali zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija Saša Dalipagić, predsjednica RS Željka Cvijanović, predstavnici hrvatskog ministarstva saobraćaja, evropska komesarka za transport Violeta Bulc i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler.

Taj projekt je dio velike infrastrukturne investicije EU u iznosu od 38,4 miliona eura, koja uključuje i izgradnju graničnog prijelaza s Hrvatskom na dionici autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, kao i samu dionicu autoputa.