Sastanak u Zagrebu
61

Potpisan ugovor o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške

M.A.
U sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić s Dragomirom Jevtovićem, u ime konzorcija gospodarskih subjekata, potpisali su Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta između BiH i Republike Hrvatske na rijeci Savi kod Gradiške na završetku autoceste Banja Luka – Gradiška.

Most je dug 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom smjeru. Gradit će se po Ugovoru 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za uvođenje izvođača je 105 dana od dana potpisivanja Ugovora.

Ugovorna vrijednost radova je 23.498.800 eura. Kako je izjavio zamjenik Dalipagić, Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, potpisanim davne 2011. godine, definirano je da svaka zemlja snosi polovinu tog iznosa.

BiH je osigurala svoj dio sredstava dijelom iz UMTS sredstava, tj. od uplata telekom operatera, a dijelom iz sredstava nepovratnog granta u iznosu od 6,8 miliona eura, dobijenog od WBIF-a (Investicijski fond za Zapadni Balkan) na samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine.

Zamjenik Dalipagić je izjavio da je izuzetno zadovoljan što je ministarstvo kojim on rukovodi, u saradnji s Hrvatskom, uspjelo u zadnje dvije i po godine pokrenuti dva izuzetno velika i značajna infrastrukturna projekta, odnosno izgradnju dva mosta na rijeci Savi.

Kao što je poznato, most kod Svilaja na završetku Koridora 5C je u završnoj fazi izgradnje i trebao bi biti pušten u promet do kraja ove godine. Ministarstvo je uspjelo završiti i tendersku proceduru za izgradnju mosta kod Gradiške. Završetkom ta dva objekta cestovna povezanost BiH i Hrvatske, odnosno BiH i EU, bila bi znatno poboljšana.