biznis
1

CCI: Konstruktivan i efikasan dijalog je ključan za ekonomsku budućnost BiH

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa (CCI), u saradnji s projektom "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu", koji finansira Evropska unija (EU), održao je danas u amfiteatru business centra UNITIC u Sarajevu, konferenciju "Socijalni dijalog i reforme".

Cilj konferencije je bio okupiti sve učesnike ocijalnog dijaloga u Bosni i Hercegovini, kako bi na otvoren način razmijenili mišljenja o izazovima i problemima s kojima se suočavaju u socijalnom dijalogu (na svim nivoima), s posebnim naglaskom na reformske procese.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta BiH, entitetskih i kantonalnih udruženja poslodavaca i sindikata, udruženja poslodavaca i sindikata Brčko distrikta BiH i ostalih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija. Tom prilikom se razgovaralo o trenutnom stanju te o mogućnostima za unapređenje procesa i mehanizama socijalnog dijaloga.

Naglašeno je kako je u procesu socijalnog dijaloga ključno da su sve relevantne strane, na svim razinama, istinski uključene. Konstruktivan i efikasan ‪‎dijalog između radnika, poslodavaca i predstavnika vlasti u BiH je ključan za ekonomsku budućnost zemlje i jedan je od ključnih izazova na njenom europskom putu.

"Transformacija socijalnog dijaloga u BiH i učinkovit mehanizam i forum za kolektivno pregovaranje je prijeko potrebna. Preduvjet za uspješnu transformaciju je da svi socijalni partneri, odnosno svi nivoi vlasti u BiH, udruženja poslodavaca i sindikata u BiH, na svim nivoima, pronađu zajedničku viziju socijalnog dijaloga i da rade na njenom ispunjavanju", izjavio je ambasador Kraljevine Holandije u BiH.Jurriaan Kraak.

Praksa drugih zemalja je pokazala kako je uključivanje socijalnih partnera u reformski proces od vitalnog značaja. Rješenja pronađena putem socijalnog dijaloga, bolje i sveobuhvatnije su prihvaćena i lakše ih je provesti u praksi. Praksa je isto tako pokazala kako konsenzus sa socijalnim partnerima pomaže osigurati dugoročnu održivost gospodarskih i socijalnih reformi.

"Funkcionalni dijalog između socijalnih partnera i njihovih predstavnika, učestvovanje u stvaranju i provedbi reformskih procesa je osnovna komponenta u procesu evropskih integracija. EU u BiH ulaže značajne napore kako bi se poboljšali mehanizmi socijalnog dijaloga, transparentnosti, suradnje i otvorenosti među socijalnim partnerima, i to upravo zbog činjenice što je konstruktivan i učinkovit dijalog između radnika, poslodavaca i predstavnika vlada u BiH ključni preduvjet za ekonomsku budućnost zemlje i jedan od ključnih izazova na njezinom evropskom putu", zaključio je šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Matt Field.

Projekt "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu", koji finansira EU ima cilj poduprijeti poboljšanje socijalnog dijaloga u BiH. Projekt je počeo s implementacijom u januaru 2016. i trajat će do januara 2018. godine.