biznis
0

CBBiH: Od 1. januara stopa obaveznih rezervi za komercijalne banke 18 posto

FENA
Upravno vijeće Centralne banke BiH (CBBiH) donijelo je odluku da stopa obavezne rezerve za komercijelne banke od 1. januara 2008. godine bude 18 posto.

Ovu odluku danas je na konferenciji za novinare saopćio guverner CBBiH Kemal Kozarić prezentirajući podatke o kreditnom rastu u BiH. U oktobru je tako porast kredita stanovništvu bio 30,3 posto, a krediti preduzećima su rasli po stopi 31,5 posto što je najveći porast u zadnje dvije godine.

-Smatramo da je to signal komercijalnim bankama da moraju voditi računa o kreditnoj ekspanziji i da li će zajmoprimaoci biti u stanju da servisiraju svoje obaveze – istakao je Kozarić dodajući da očekuje da će ova mjera imati efekta za usporavanje kreditnog rasta.

Prema njegovim riječima, u BiH je po tom osnovu plasirano je 11,238 milijardi KM od čega privatnim preduzećima 43 posto, javnim preduzećima šest posto i građanima 48 posto. Inače, stopa obaveznih rezervi za komercijalne banke trenutno iznosi 15 posto.

Kozarić je prezentirao i smjernice Upravnog vijeća CBBiH za zaokruživanje iznosa plaćanja u gotovinskom platnom prometu koje također važe od 1. januara. Iznos od 1 i 2 feninga se zaokružuje na nula, iznos od tri i četiri feniga na 5, šest i sedam feninga se zaokružuju na pet, a osam i devet feninga na deset.

Analize CBBiH su pokazale da nije racionalno, ni ekonomski opravdano raditi kovanice od jednog feninga jer su i kovanice od pet feninga manje od pet posto u opticaju. Kozarić je kazao da još nije vrijeme za to i da se to ne namjerava raditi u idućoj godini, pa su zbog toga utvrđene smjernice o zaokruživanju za što postoji zakonski osnov.

Guverner CBBiH je još najavio da će međubankarsko tržište žiralnog i gotovog novca biti uspostavljeno 15. januara i da je u toku testna faza.

Riječ je o formiranju platforme koja će biti u CBBiH i na kojoj će sve komercijalne banke i njihove filijale, na dnevnoj osnovi moći ponuditi svoje viškove i prijaviti potrebe. Na taj način će međusobno moći posuđivati i žiralni i gotov novac, a to će se zatvarati putem računa rezervi u CBBiH.

“Smatramo da će se na taj način riješiti problem prevoza i sigurnosti novca te smanjiti troškovi", istakao je Kozarić dodajući da smatra da je to korak prema formiranju formalnog tržišta novca u BiH.

Naredne godine 31. januara očekuje se i početak kliringa međunarodnih plaćanja između BiH i Srbije i Crne Gore. Kozarić je dodao da je u međuvremenu i Hrvatska izrazila interesovanje da bude dio te platforme, pa se sa njima radi na potpisivanju ugovora.

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako je prokomentirao Kozarić novinarima, stiču se uvjeti za poboljšanje kreditnog rejtinga BiH.