SAD
0

Bush, Obama i McCain traže prihvatanje sanacije financijskog sustava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush upozorio je u utorak da se američko gospodarstvo nalazi u kritičnom trenutku, te da bi neprihvaćanje plana za sanaciju financijskog sustava moglo zemlji nanijeti "bolne i trajne gospodarske štete", a i predsjednički kandidati Barack Obama i John McCain su pozvali Kongres da prihvati plan sanacije.

"Kongres mora djelovati, radi financijske sigurnosti svakog Amerikanca", rekao je Bush u novom obraćanju naciji, ističući kako se ne radi o izboru između vladine intervencije i djelovanja slobodnog tržišta, već o "izboru između akcije i stvarnih izgleda za ekonomske tegobe milijuna Amerikanaca".

Predsjednički kandidati, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain, zasebno su pozvali zastupnike u Kongresu da udvostruče napore kako bi se prihvatio vladin plan sanacije financija sa 700 milijardi dolara, koji u ponedjeljak nije dobio većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Prijedlog zakona podržalo je 205 zastupnika (140 demokrata, 65 republikanaca) a protiv je bilo 228 (133 republikanca, 95 demokrata), pa je za prihvaćanje manjkalo 12 glasova.

Obama i McCain su također predložili da savezna vlada poveća visinu osiguranih depozita, štednih pologa i bankovnih certifikata sa sadašnjih 100.000 dolara na 250.000 dolara.

Obama je u priopćenju u utorak poručio kako bi ta "mjera pomogla malim poduzetnicima, učinila američki bankarski sustav sigurnijim i obnovila povjerenje javnosti u financijski sustav zemlje".

Taj je prijedlog dobio širu potporu među kongresnicima, i vjeruje se da bi on mogao pridonijeti dobivanju 12 potrebnih glasova za vladin plan.

Kongres u utorak i srijedu ne zasjeda zbog židovskog blagdana Rosh Hashane, a vladin plan sanacije Wall Streeta mogao bi se ponovno naći na glasovanju u Predstavničkom domu već u četvrtak.

"Ne učiniti ništa nije rješenje", rekao je čelnik demokratske većine u Domu Steny Hoyer, dok čelnici kongresa i dužnosnici administracije razmatraju kakve bi promjene plana mogle osigurati njegovo uspješno izglasavanje.

Predsjednik Bush, čiji su republikanci srušili prijedlog zakona, u utorak je kazao kako razumije da je to "teško glasovanje za članove Kongresa", upozorivši ih da će posljedice biti sve teže ako se ništa ne učini.

Za primjer je naveo "dramatičan pad dionica na burzi" u ponedjeljak u kojem je izgubljeno 1,3 bilijuna dolara vrijednosti, gotovo dvostruko više od predloženog paketa pomoći. Taj će pad dionica imati "izravni učinak na mirovine, mirovinske fondove i ušteđevine milijuna naših građana", rekao je Bush.

Također je naglasio da nestranački Kongresni ured za proračun i Ured za upravljanje i proračun, procjenjuju da će zakon u konačnici porezne obveznike stajati daleko manje od 700 milijardi dolara, jer će Vlada otkupiti a kasnije prodati nelikvidnu imovinu banaka, kada još naraste vrijednost, te vratiti dobar dio uloženih sredstva, rekao je Bush.

Prijedlog zakona, koji su prethodno usuglasili čelnici Kongresa i administracije, srušili su fiskalni konzervativci među republikanskim kongresnicima, koji se protive vladinoj intervenciji na tržištu, kao i liberalni demokrati koji traže da Vlada pomogne kućevlasnicima pred ovrhom i drugim građanima pogođenim kreditnom krizom, a ne samo Wall Streetu, ocjenjuje u utorak američki tisak.

Nastojeći izbjeći odgovornost za torpediranje vladinog plana koje je šokiralo Ameriku i globalno financijsko tržište, čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu međusobno su se optuživali za nedonošenje zakona.