Bučo: Sredinom 2016. izgradnja 11 kilometara autoceste na koridoru 5C

A
Anadolija
22.12.2015. u 11:36
0
6
Bučo: Sredinom 2016. izgradnja 11 kilometara autoceste na koridoru 5C
0
Bučo: Sredinom 2016. izgradnja 11 kilometara autoceste na koridoru 5C Jasmin Bučo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ugovor o zajmu za izgradnju dionica autoceste Počitelj – Buna, kao i nastavak izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever potpisali su danas Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH, i Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Tom prilikom u zgradi parlamentarne skupštine BIH Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH, i Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su Ugovor o implementaciji projekta.

Vrijednost ugovora za izgradnju navedenih dionica iznosi 160 miliona KM.

"Ovaj ugovor je prvi pozitivan korak rada nove Uprave i značajan je jer pokazuje našu spremnost i sposobnost za kontinuitet izgradnje novog investicionog ciklusa na Koridoru 5c. Sredstva za 11 novih kilometara autoceste su obezbjeđena u rekordnom roku od mjesec dana. Inače, procedura za dobijanje ovakvog kredita traje i do godinu dana. Početkom godine pokrećemo tendersku proceduru za izgradnju autoceste Počitelj – Buna i nastavka izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever“, istakao je Bučo.

Naglašeno je da je dionica na jugu relativno jednostavna za izgradnju dok je dionica Zenica sjever-Zenica jug iznimno zahtjevna s aspekta geologije i predstavlja jednu od zahtjevnijih na Koridoru 5c. 

Početak izgradnje navedenih dionica očekuje se sredinom 2016. godine.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: