biznis
268

Brza cesta na čekanju, Donji Vakuf dobija zaobilaznicu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Donji Vakuf je najvažnija bosanskohercegovačka raskrsnica kada je riječ o putnoj infrastrukturi s obzirom na to da kroz centar grada prolaze tri važne magistrale: Zenica - D. Vakuf, Banja Luka - Jablanica i Sarajevo - Split. Međutim, upravo to i jeste najveći problem mještana Donjeg Vakufa.

Osim privatnih vozila mještana Donjeg Vakufa, kroz sami centar grada prolaze i autobusi, kamioni i druga vozila koja se kreću pomenutim destinacijama. Rješenje problema mještana Donjeg Vakufa zasigurno bi bila izgradnja brze ceste Lašva - Donji Vakuf koja je neophodna, ali naredne godine krenut će i izgradnja zaobilaznice. U razgovoru za Klix.ba načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić je kazao da je brza cesta neophodna, ne samo za Donji Vakuf, već za cijelu Krajinu.

"Kada je riječ o brzoj cesti, ona je neupitna i nešto što stvarno treba ovoj regiji i Krajini. O njoj načelnik ne može odlučivati, ali može dati svoj doprinos da to krene što ranije, što je nama i cilj. Svako radi svoj posao i odgovara za njega, o tome će neko drugi brinuti", kazao je Sušić.

Priča o gradnji brze ceste Lašva - Donji Vakuf stara je već nekoliko godina, kada je bio raspisan i konkurs za koncesionare na ovoj dionici, ali projekat je prije nekoliko mjeseci ponovo aktiviran i nalazi se na listi prioriteta Autocesta FBIH. Ukupna dužina dionice iznosila bi 53 kilometra, a vrijednost investicije je oko 550 miliona KM.

Sušić je dodao da će se do tada općina Donji Vakuf aktivirati u gradnji zaobilaznice kojom bi se riješio problem gustoće saobraćaja kroz centar grada.

"Meni je najbitnija zaobilaznica kroz Donji Vakuf koja se sastoji od dva mosta i tri kilometra zaobilaznih puteva, kako bi se izbjegla gužva. Intervenisao sam kod naših organa vlasti, jer naši građani ne mogu živjeti u tim uslovima i urađena je potrebna dokumentacija. Imovinskopravni odnosi su riješeni i ja imam iskrena obećanja, nema razloga da se ta zaobilaznica ne počne raditi već naredne godine", zaključio je Sušić.

Vrijednost investicije gradnje zaobilaznice iznosi blizu deset miliona KM, a prema Sušićevim riječima, prednost u realizaciji će imati domaće firme.