biznis
47

Brussels Airlines zainteresiran za otvaranje aviolinije Sarajevo-Banja Luka-Brisel

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Draško Aćimović razgovarao je s potpredsjednikom kompanije Brussels Airline Hermanom Carpentier o mogućnosti otvaranja direktne aviolinije na relaciji Sarajevo-Banja Luka-Brisel, te pokretanja kargo prijevoza iz Banje Luke.

Aćimović je istakao da BiH, nakon što je podnesen zahtjev za članstvo u Evropsku uniju (EU) i dostavljen Upitnik, očekuje do kraja 2017. godine kandidatski status u EU što bi doprinijelo intenziviranju avionskog putničkog saobraćaja na relaciji BiH- Belgija, preko Brisela i za druge prekookeanske destinacije, te da postoji realan ekonomski interes za otvaranje ove linije.

U izjavi Srni ambasador je naglasio da postoji niz mogućnosti i u saradnji u oblasti kargo prijevoza, te istakao mogućnost avionskog povezivanja s Rusijom i Turskom za prijevoz robe preko BiH.

On je ocijenio i da bi otvaranje ove linije bilo sprovedeno uz podršku vlasti BiH, te Republike Srpske i Federacije BiH.

Potpredsjednik Brussels Airline Hermanom Carpentier smatra da postoji realan interes ove kompanije za otvaranje linije BiH-Belgija, napominjući da približavanje članstvu EU, prema njihovim pokazateljima, dovodi do povećanja broja putnika prema Briselu.

On je potvrdio da postoji mogućnost da Brisel bude i tranzitna tačka putnika za BiH iz drugih zemalja, s obzirom na visoku frekvenciju letova s mnogobrojnih destinacija.

Carpentier je napomenuo da je ova kompanija od Nove godine postala dio "Lufthansa" grupacije, te da je u narednom periodu planirano proširivanje poslovanja.

Na evropskoj teritoriji ova kompanija uglavnom obavlja putnički prijevoz, dok za dalje destinacije, kao što su Afrika, Amerika i Indija vrši kombinirani prijevoz robe i putnika.

Prijedlog za otvaranje nove linije bit će proslijeđen nadležnim službama, a vlasti u BiH su zamoljene da što hitnije dostave raspoložive statističke podatke o prometu roba i putnika s oba aerodroma - Banje Luke i Sarajeva, kao i raspoložive podatke o operativnim troškovima.

Također, s belgijske strane postoji interes da se prezentacija ovih podataka, kao i stručni sastanci iz ove oblasti upriliče u Briselu u narednom periodu.